A avea o pagina personala pe internet a devenit mai mult decat o moda, este aproape o necesitate. Nu mai trebuie sa cari dupa tine CV-ul la interviurile de angajare, mereu cu teama ca se poate oricand mototoli, ci indici un singur link. Ai de prezentat portofoliul de lucrari, sau de aratat aptitudinile pe care le ai intr-un domeniu anume? Nu iei la tine mape cu hartii care se pot pierde, sifona etc, ci indici o adresa de pe internet, care e doar a ta.

Site-urile mari se ofera sa-ti gazduiasca gratuit paginile personale, in ideea unui trafic potential aducator de venit. Cel mai cunoscut la noi este serviciul oferit de Yahoo, care este un serviciu de nivel onorabil. Practic, intri pe www.geocities.com si tot ce ai de facut este sa urmezi instructiunile de acolo. Ai de optat intre varianta gratuita si cea cu plata, care permite un spatiu de gazduire mai mare. Pentru ambele variante, e nevoie insa sa iti faci un cont de mail pe Yahoo, cont care este si el gratuit.

Mai dificil e cand trebuie sa decizi cum sa iti arate pagina. Ce fotografii ar fi reprezentative, cum sa iti aranjezi textele in pagina, cum sa-ti gestionezi optim spatiul, cu alte cuvinte. Pentru toate acestea ai nevoie, teoretic, de un web-designer. Acesta costa, insa, intre 300 si citeva mii de euro, in functie de complexitatea paginii.

Web-designerul electronic e gratuit si mai eficient
Internetul a rezolvat insa si problema web-designerului. Exista acum portaluri care iti fac pagina gratuit, intr-o maniera profesionista. Netvibes este unul din serviciile la care ne referim. Excelent pregatit sa ia locul web-designerului dumneavoastra, el inregistreaza, in toate statele in care functioneaza, un succes extraordinar.

Deocamdata, el e disponibil doar in 5 limbi de circulatie internationala, dar se spera ca nu peste mult timp sa existe si interfata romaneasca. In plus, Netvibes permite adaugarea propriilor bookmarkuri. Netvibes poate face interactiv continutul site-ului. Pot fi, de asemenea, inserate date la zi despre starea vremii, blog, cont de Gmail si, potrivit detinatorilor, in curand va fi afisata posibilitatea de a avea propria mesagerie instant.

Cum se procedeaza

Intri pe www.netvibes.com. Dupa afisarea paginii de garda, incepi sa operezi introducerea textului dorit, prin comenzile "Edit" pe care le include fiecare sectiune editabila. Apoi salvezi operatiile facute si ai acces la propria pagina, care poate include aproape orice. De la fotografii, texte, curs valutar si bineinteles un motor de cautare.

Practic, tot ce ai de facut este sa iti deschizi un cont gratuit la ei si sa incepi sa iti editezi propria pagina. E drept, exista si site-uri romanesti care permit crearea de pagini web personale. Din pacate, ele sunt destul de greoi de facut, in absenta unor minime notiuni de programare HTML. In afara netvibes.com, mai sunt si alte portaluri care te ajuta sa-ti redactezi propria pagina. Este vorba de TiPiSpirit, Artiphp, Cotranet, cel mai bun parandu-ni-se insa cel descris mai sus.

In tara noastra, unul din serverele autohtone care gazduieste pagini personale este www.ICnet.ro. Pentru aceasta, e nevoie sa va abonati la unul din serviciile de conectare ale ICnet, beneficiind astfel de spatiul de stocare al paginii. Pentru a va face insa o pagina personala propriu-zisa trebuie sa stiti sa creati documente in format HTML. Acesta este un mod de a spune programului de explorare (browser-ului de internet) ce sa afiseze pe ecran si cum sa faca asta.

De unde invatam HTML

Pentru a avea notiuni de programare in HTML se poate apela fie la cursuri organizate de diverse firme ( cursuri care costa in jur de 4 milioane /persoana), fie la cursuri online, luate gratuit de pe internet. Iata aici cateva adrese de unde pot fi downloadate asemenea cursuri:

• http://www.acucalin.ro/curshtml/ch.html,
• http://download.kappa.ro/action__file/id__1028,
• http://ycaar.com/html_tutorial/.

In final, pentru cei care nu au timp de invatat limbaje de programare, dar au nevoie de o pagina web pentru a fi in ton cu lumea de azi, va sfatuim sa mai cautati si in viitor alte programe care permit sa va faceti propria pagina. Ele vor aparea cu siguranta, internetul fiind astazi mediul cel mai dinamic cu putinta.

Avantajele paginii web:

• elimina printarea de fiecare data a CV-ului, inlocuindu-l cu un link spre propria adresa

• permite postarea unui album foto care poate fi vazut de prieteni in timp real

• favorizeaza comunicarea online cu cei aflati in lista de prieteni

• cu ajutorul unei pagini personale poti sa-ti tii la indemana propriile insemnari, note, comentarii - bloguri

• da o senzatie de om permanent in contact cu noul


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.