Romanii stau cu lunile la coada ca sa intre in audienta la primari. Campionii sint bucurestenii, care se inscriu acum pentru 2006. Sociologii spun ca e o boala nationala fara leac, generata de proasta functionare a serviciilor din subordinea primarilor.

Primarii sint asaltati de cereri de audiente. Programarile se intind pe durata citorva luni, cea mai mare coada fiind la usa inchisa a primarului general Adriean Videanu. Cauza e proasta functionare a serviciilor din subordinea primarilor, dar si credinta romanilor ca problemele lor si-ar gasi rezolvare doar in Cabinetul 1.

"Numai la noi mai exista practica asta, strainii au rezolvat-o de mult, prin buna functionare a serviciilor. Noi vrem sa ajungem in audienta la cel mai mare, pe principiul ca pina la Dumnezeu te maninca sfintii, si de aceea credem ca numai cel mai mare in ierarhie ne poate rezolva problema. Traditia e veche si se continua degeaba. Practic, nu rezolvi nimic, stiti cum se spune in popor, te duci bou si te intorci vaca", defineste sociologul Aurora Liiceanu apetitul romanilor pentru audiente. Coada la audiente creste in dreptul primarilor proaspat alesi, dar si edilii cu vechime au liste lungi de asteptare. Timisorenii se inscriu acum ca sa ajunga la Gheorghe Ciuhandu in decembrie.

Audiente anulate la Emil Boc

La Cluj, primarul Emil Boc nu a mai tinut audiente de citeva saptamini, pentru ca au intervenit diverse probleme si s-au aminat, informeaza, amabila, responsabila de la Relatii cu publicul. Inscrieri se fac, insa numai dupa un circuit menit sa puna la treaba serviciile primariei: mai intii se merge in audienta la directorul serviciului de specialitate, apoi la viceprimar, iar daca in termen de 30 de zile cetateanul nu primeste un raspuns sau e nemultumit de el, are dreptul la un numar de ordine pe lista de asteptare a primarului. Acum se fac inscrieri pentru ianuarie 2006, dar nu exista nici o garantie ca datele se vor respecta, in eventualitatea ca in zilele de audiente vor interveni probleme neasteptate pentru primar.

Cel mai solicitat e Adriean Videanu, dar el nu tine audiente. Predecesorul sau, Traian Basescu, a tinut la inceputul mandatului citeva audiente-maraton, ca sa se familiarizeze cu problematica de la primarie, dupa care a delegat competente viceprimarilor. Asa e si acum. Cei doi viceprimari sint incarcati cu audientele primarului, dar si cu ale lor. De aceea, se intimpla ca nici ei nu le mai tin, citeodata, ci sefii lor de cabinet. Joia trecuta, la usa viceprimarului Razvan Murgeanu au stat aproape 40 de persoane. In lipsa vicelui au fost "audiate" de seful de cabinet, Calin Ancuta.

Adriean Videanu: "Nu tin audiente pentru ca am treaba!"

Majoritatea aveau probleme legate de restituiri de proprietati pe Legea nr. 10/2001, la care asteptau deja de luni de zile raspunsuri de la directiile de specialitate din primarie. Audienta la viceprimar nu i-a ajutat cu nimic, "pentru ca primarul paseaza problema, din nou, serviciului din subordinea lui care nu si-a facut treaba, deci e un cerc vicios, care nu se va rupe niciodata", apreciaza Aurora Liiceanu.

Primarul Videanu subscrie: "Din nefericire asta e un semn ca serviciile din primarie nu-si fac treaba, altfel n-ar ajunge asa multi in audienta. Eu nu tin audiente, pentru ca am treaba. Daca ar fi sa stau numai in audiente, zi de zi, cite zece ore, timp de trei ani, nu as reusi sa vad decit 14.000 de oameni, deci n-as rezolva mare lucru. Asa, incerc sa ma concentrez pe problemele orasului".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.