Grila de toamna a TVR 1 gazduieste un tronson de filme documentare, in fiecare marti, de la ora 23.30. Azi debuteaza documentarul intitulat "1989. Sange si catifea", realizator Cornel Mihalache. In trei episoade de 45 de minute, realizatorul urmareste un raspuns la intrebarea "cine a tras in noi, 21-22?", vorba unui interlocutor, "obsedantul adagio de 15 ani, atunci cand comemoram ce s-a intamplat in decembrie 1989".

Personajele acestui documentar sunt, pe de o parte, revolutionari, membri ai Colegiului Director al Institutului Revolutiei Romane, proaspat infiintat, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Emil Cico Dumitrescu, Mihai Montanu, Oliviu Tocaciu. Cealalta parte sunt 350 de copii de clasa a sasea, a saptea si opta, din 60 de scoli din Muntenia, Oltenia, Banat si Ardeal, care au raspuns la intrebarile "ce s-a intamplat in 1989?" si "cine a fost Ceausescu?". Un dialog viu, incitant, care mai scoate cateva foite de ceapa de pe "adevarurile revolutiei".

Serialul se va difuza dupa cum urmeaza: marti, 4 octombrie, de la ora 23.30, primul episod, iar in 11 si 18 octombrie, la aceeasi ora, cel de-al doilea, respectiv al treilea episod. Pentru realizarea acestei serii de filme documentare, realizatorul Cornel Mihalache propune o abordare mai interesanta: nu prezinta doar punctele de vedere ale personalitatilor politice implicate in revolutia romana, ci si "viziunea" unor copii privind revolutia romanilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.