Noile reguli de trecere a frontierei limiteaza dreptul VIP-urilor, dar si al oamenilor de afaceri romani de a-si petrece doar o zi in UE

Aproape 4.000 de romani au fost intorsi de la frontiere in primele 48 de ore de la intrarea in vigoare a noilor reglementari privind iesirea din tara. Si asta pentru ca aceste reguli ii obliga chiar si pe cei care vor sa mearga pentru o zi in Europa, pentru incheierea unei afaceri, rezolvarea unei probleme urgente sau, pur si simplu la cumparaturi, sa justifice "scopul si durata calatoriei".

Cele mai mari probleme s-au inregistrat la punctele de frontiera din vestul tarii, de unde au fost trimise acasa aproape 1.700 de persoane. Potrivit comisarului-sef Ioan Buda, seful Directiei Politiei de Frontiera Oradea, marea majoritate a romanilor intorsi de la frontiere (1.689 din 1.700) nu aveau rezervari la hoteluri sau pensiuni din tarile in care au declarat ca merg ori nu aveau invitatii de la persoanele pe care sustineau ca le vor vizita.

Desi considera numarul celor "intorsi" de la granita ca fiind normal, autoritatile nu au luat in calcul si faptul ca noul set de acte cerut la frontiera va starni un val de nemultumiri din partea multor romani. Printre acestia se afla oamenii de afaceri si vedetele autohtone. Atat unii, cat si ceilalti sustin ca nu poti justifica, spre exemplu, o deplasare urgenta pentru incheierea unui contract sau o plimbare prin magazine. Singura solutie pentru cei care se gasesc intr-o astfel de situatie ar fi sa doarma macar o noapte la un hotel din tara in care merg. Dar pentru a putea iesi din Romania trebuie sa-si faca in prealabil o rezervare la unitatea in care vor inopta

Ce urmeaza?

Am incercat sa aflam cum vad vedetele noile reguli care li se impun la frontiera. Loredana Groza, una dintre romancele care pleaca foarte des pentru o zi din tara, s-a declarat indignata de noile modificari legislative. "Am plecat de multe ori din tara pentru o singura zi. Nu neaparat la shopping, dar si pentru o problema urgenta. Noua lege mi se pare absurda. Am picat din lac in put. Si daca as vrea sa stau 24 de ore, dar sa dorm la un prieten sau la o ruda? Ma intreb ce mai urmeaza sa ne ceara la granita... Test de sarcina?", a comentat cantareata.

Ingrid nu renunta

Creatoarea de moda Ingrid Vlasov si sotul ei, modelul Marian Nedelcu, obisnuiesc sa plece, pentru o singura zi, la shopping in Franta sau Italia. Astfel, prevederile noii legi constituie pentru ei un impediment. "O sa fie mai dificil de acum inainte, pentru ca vom fi nevoiti sa prezentam mai multe acte la iesirea din tara. Insa in nici un caz nu vom renunta la zilele de cumparaturi in strainatate", spune Marian Nedelcu.

Cazare cu sau fara avans

Romanii trebuie sa stie ca la frontiera este acceptata si confirmarea rezervarii la un hotel din strainatate, prin internet, document care se poate obtine foarte simplu. Majoritatea hotelurilor solicita insa plata in avans a serviciilor. Si nu poti face acest lucru decat daca ai un cont de card intr-o banca din Romania. Exista insa si hoteluri (precum cele de una sau doua stele) care nu cer o parte din bani inainte.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.