Pasaportul si banii nu mai sunt suficienti pentru romanii care vor sa mearga, pentru o zi, la cumparaturi in strainatate. Ei sunt obligati acum sa arate la punctul de frontiera un document care sa justifice scopul calatoriei. Cum in astfel de cazuri este practic imposibil sa prezinte un astfel de act, cei care vor sa-si innoiasca garderoba cu produse cumparate din UE sunt nevoiti sa doarma cel putin o noapte in tara din care fac cumparaturile.

Potrivit noilor modificari legislative promovate de Ministerul Administratiei si Internelor, la iesirea din tara, cetatenii romani trebuie sa prezinte la frontiera urmatoarele documente: pasaport valabil (n.r. - pasaportul isi pierde valabilitatea cu sase luni inainte de termenul la care trebuie schimbat), asigurare medicala, biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau 150 de euro pentru transport, 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in statele Uniunii Europene.

La toate acestea se adauga, obligatoriu, si un document care justifica scopul si conditiile calatoriei. Astfel, un turist are nevoie de: confirmarea rezervarii de servicii turistice (inclusiv rezervari facute prin internet); voucher sau o invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman.

"O exceptie de la prezentarea documentelor si a sumei minime in valuta o fac numai cei care locuiesc in localitatile de frontiera si merg in statele vecine in scop de mic trafic", sustin reprezentantii politiei de frontiera.

"Le-am cerut politistilor de frontiera sa nu fie obtuzi. Interdictia de a iesi din tara o da seful punctului de frontiera care trebuie sa analizeze fiecare caz in parte", sustine seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestorul Nelu Pop. In acest fel insa, seful unui punct de frontiera devine vulnerabil si ar putea fi sanctionat de incalcarea legii daca permite unui roman sa mearga la cumparaturi la Paris numai cu pasaport, bani si un bilet de avion dus-intors pentru aceeasi zi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.