De la 15 iulie pina ieri, expozitia "Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza" a fost vizitata de aproximativ 60.000 de persoane, o cifra record pentru Muzeul National de Arta. De mai bine de o saptamina, bucurestenii stau la coada in curtea si in fata Palatului de pe Calea Victoriei, iar ieri, pina la ora 19.00, publicul a asteptat sub o ploaie torentiala, pentru a nu rata expozitia.

Vineri, ziua cea mai lunga

Lucrari de Poussin, Ingres, David, Delacroix, Corot, Césanne, Matisse si Picasso, provenite din 20 de muzee franceze, printre care Luvru, Centre Pompidou si Musée d’Orsay, au putut fi vazute contra sumei de 15 lei noi, pret intreg. In prima miercuri a fiecarei luni, accesul in muzeu a fost gratuit, astfel incit, la 3 august si la 7 septembrie s-au inregistrat numere record de vizitatori: 2.500, respectiv 2.550. Cei mai multi romani au aminat pina in ultimele zile, asa ca vineri muzeul a fost deschis pina la ora 23.00, iar tablourile au fost vazute de 2.600 de persoane.

Ultima sansa

"Am venit sa vad tablourile de Picasso", spuneau ieri tineri care asteptau de o ora. "Am mai vazut tablouri ale lui doar in albume", declarau ei, fara a putea mentiona un alt nume din expozitie. "Asteptam in ploaie pentru ca am fost papagali si n-am venit pina azi", ne-a spus o doamna care vazuse o parte dintre picturi la Paris.