Sub termopanele cantinei saracilor, amaratii au inghetat o zi si o noapte sa-si ia pomana de Craciun

Sub termopanele cantinei saracilor din strada Agricultorilor, amaratii s-au pus la coada de la orele 2 din noapte, sa-si ridice pomana de Craciun. Stiau ca mancarea se da numai de la 8 dimineata si ca fiecare avea oprita cate o portie, dar tot le-a fost frica sa nu ramana fara. Nu le-a pasat ca afara erau minus opt grade. "De 12 ani mananc la cantina asta, ca sunt handicapata la cap si traiesc numai dintr-un milion jumate pe luna. Noroc ca e si barbatu' bolnav la cap, si asa, mi-au mai dat inca o portie. Banii se duc toti la intretinere si noua nu ne mai ramane nimic. Ne-am obisnuit burtile sa mancam numai de trei ori pe saptamana, cand se da mancare de la cantina", zice o femeie de 47 de ani. Are 13 milioane de lei datorii la intretinere, dar crede ca noul Guvern o sa i le stearga. "Din familia mea, numai baietelul de 5 ani are dreptul sa manance gratis la cantina, ca eu sunt considerat persoana cu venit, din cauza ajutorului social de un milion si un pic. Am fost vopsitor industrial si m-au disponibilizat. Patronii se uita cu greata la mine, ca indraznesc sa le cer de lucru la 47 de ani", se plange Ion G. E suparat ca o sa-si dezamageasca baiatul: copilul il asteapta acasa cu sarmale, dar anul asta nu s-au dat. Un kil de carne de caciula, un pui, 400 de grame de carnati si 300 de grame de crenvursti, o jumate de kil de costita, 10 oua, un litru de ulei, o ciocolata si 5 paini - acesta este meniul de sarbatoare de la cantina saracilor.

Mirosul bunatatilor a sucit mintile si amaratilor neinscrisi la cantina, care nu au dreptul la mancare. "Toate actele de inscriere costa vreo 500 de mii. Nu ma indur sa-i dau cand stiu ca banii astia imi ajung sa mananc doua luni. Cersesc si nu mi-e rusine: burta n-are geam", ofteaza o batrana. Chiar daca s-ar inscrie, tot ar trebui sa plateasca la cantina 30 la suta din pensia de nici doua milioane de lei. Sta de cateva ore pe langa geamurile la care se da mancarea si trage pe nas mirosul de carnati. Se uita cu jind la plasele doldora ale saracilor care au apucat sa ia pomana. Ea asteapta resturile. "Dac-or mai ramane, ca anul trecut tiganii s-au incaierat ca niste caini pentru ele", ii aminteste o fosta inginera asezata la coada. Zice ca a venit sa ridice "cadourile de Craciun" pentru baiatul ei, handicapat. La cantina sociala de pe Agricultorilor primesc trei mese pe saptamana 1.500 de saraci din sectoarele 2, 3 si 4 ale Capitalei. Platesc 30 la suta din venit circa 100 de oameni, care castiga peste 825.000 de lei pe luna. "Imi pare rau de ei ca, fie ploaie, fie ninsoare, degera afara pana li se da mancarea, dar nu e vina noastra. Sala de mese nu avem, fiindca omul prefera sa-si duca mancarea acasa, iar constructia unui acoperis deasupra geamului de unde se da mancarea e foarte complicata: Primaria sectorului 1, de care tine cantina, trebuie sa ceara aprobare de la Primaria sectorului 2, in care ne aflam", a spus sefa de unitate de la cantina.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.