Femeile care isi folosesc cu mai multa usurinta mana stanga sunt de doua ori mai expuse cancerului la san inainte de a ajunge la menopauza decat femeile care apeleaza in mod normal la mana dreapta.
Potrivit cercetatorilor, cauza ar putea fi expunerea la nivele sporite de hormoni sexuali inainte de nastere, lucru care poate facilita utilizarea mainii stangi si schimbarea compozitiei tesuturilor sanilor. Epidemiologii olandezi au studiat peste 12.000 de femei cu varsta medie in cadrul cercetarii publicate in British Medical Journal.

"Rezultatele studiului sustin ipoteza noastra potrivit careia utilizarea mai usoara a mainii stangi are legatura cu riscul sporit de contractare a cancerului la san", precizeaza autorii studiului. Studiul arata ca ajustarea factorilor de risc - statutul economic si social, fumatul, antecedentele familiale si sexuale - nu modifica riscul privind imbolnavirea de cancer la san in ceea ce priveste femeile stangace.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.