Cea mai mare cercetare epidemiologica din Romania, care incearca sa descopere cat din populatie sufera de hipertensiune arteriala, se apropie de final. Rezultatele partiale sunt ingrijoratoare. "In tara, avem un numar mare de hipertensivi. Acestia au ajuns la 42 la suta din totalul populatiei adulte. Din pacate, predomina cei tineri, sub 40 de ani, ceea ce este ingrijorator", ne-a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, unul dintre coordonatorii studiului initiat de Societatea Romana de Cardiologie.

Cecetarea nu s-a limitat numai la depistarea hipertensiunii, ci si a obezitatii, a dislipidemiilor si a tabagismului". La toate stam pe primul loc, din pacate", constata prof. Dorobantu. Obezitatea este raspandita in marea masa a populatiei, la peste o treime, iar dislipidemiile sunt foarte frecvente. In ceea ce priveste fumatul, acesta se situeaza undeva la 40 la suta, dar aproximativ 15 la suta din cei intervievati s-au lasat de fumat.

Riscurile hipertensiunii,/b>

Hipertensiunea determina o crestere a mortalitatii prin hemoragii si infarcte cerebrale si cardiace. Controlul tensiunii arteriale este o componenta vitala in preventia bolilor cardiovasculare, dar nu este efectuat in mod adecvat. Hipertensiunea favorizeaza ateroscleroza, care poate evolua, nedepistata, "imbatranind" creierul, inima si rinichii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.