Exista riscul ca o noua pandemie de gripa aviara sa izbucneasca in perioada urmatoare, boala putand provoca moartea a aproximativ 150 milioane de persoane. Anuntul a fost facut de doctorul David Nabarro (foto), reprezentant al Natiunilor Unite, care a avertizat totodata ca numarul victimelor umane depinde de modul in care lumea va fi pregatita pentru aparitia unei noi mutatii a virusului, impiedicand transmiterea acestuia de la o persoana la alta.

Exista sanse mari ca virusul care a provocat gripa aviara in Asia sa sufere o mutatie si sa se transmita de la om la om, a apreciat doctorul Nabarro. In cazul in care acest lucru se va intampla, epidemia ar putea sa ucida cinci milioane de persoane, dar si 150 de milioane, in functie de cat de pregatita va fi lumea pentru lupta cu maladia, care are un grad mare de contagiozitate. Departe de a avea un ton linistitor, oficialul ONU a insistat in repetate randuri asupra pericolului care paste populatia globului.

"Sunt aproape sigur ca o noua pandemie va aparea curand", a declarat el, adaugand apoi: "Este foarte posibil ca virusul H5N1 sa se transforme intr-o varianta care poata fi transmisa de la om la om si ar fi o mare greseala sa ignoram acest pericol". De altfel, dintre cele 15 subtipuri de virusi gripali, H5N1 are mai multe particularitati care ii sporesc periculozitatea, el modificandu-se rapid si putand cauza boli acute oamenilor.

In ultimii doi ani, H5N1 a provocat moartea a 61 de persoane, insa in aceste cazuri nu au existat dovezi certe in privinta faptului ca boala ar fi fost transmisa de la om la om, fiind afectati mai ales indivizi care s-au aflat in apropierea pasarilor infectate. Pe de alta parte, daca virusul va dobandi abilitatea de a trece de la o persoana la alta, aparitia unei pandemii va fi o chestiune de saptamani, considera specialistul. S-a constatat ca H5N1 poate provoca moartea a 50% din persoanele infectate.

Ingrijorare

Nu este de ignorat nici faptul ca doctorul Nabarro a lucrat pana acum pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii. Optiunea Natiunilor Unite de a-l numi responsabil pentru coordonarea eforturilor de stopare a raspandirii gripei aviare indica faptul ca pericolul incepe sa fie luat in considerare din ce in ce mai serios. De asemenea, guverne si organizatii internationale si-au anuntat recent intentia de a lupta impreuna impotriva gripei aviare: Washingtonul va organiza peste o saptamana o conferinta pe aceasta tema, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat o intalnire la Geneva pentru coordonarea fondurilor in domeniu.

Pentru a preintampina transmiterea bolii intre pasari, Nabarro a anuntat ca se va mentine legatura cu fermierii, dar si cu pietele in care sunt comercializate animale, urmarindu-se atent migratia pasarilor salbatice. Pana acum, milioane de pasari au fost sacrificate, Tailanda, Vietnam si Indonesia inregistrand cele mai mari pierderi finaciare, dar virusul a fost depistat la animale atat in Europa, cat si in Rusia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.