Zilele in care somerii de lux descindeau din limuzine ca sa isi ia ajutoarele sociale de la stat vor apune. Guvernul a decis ca, de anul viitor, persoanele care detin masini, dar si tractoare, camioane sau terenuri nu vor mai primi bani de la stat. Ieri, Executivul a adoptat un act normativ prin care vor fi inasprite conditiile in care cei fara serviciu vor primi venitul minim garantat.

"Noi dorim ca ajutoarele sociale sa ajunga la persoanele indreptatite, care au intr-adevar nevoie de ele. Vrem sa evitam situatiile in care dupa ajutoare se vine cu masina, ca in prezent", a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Guvernul a modificat ieri proiectul de lege privind venitul minim garantat, dupa ce autoritatile au primit sesizari privind aplicarea subiectiva a prevederilor legale, neplata ajutoarelor, lipsa evidentei asupra orelor de munca prestate in schimbul ajutorului financiar.

Ulterior va fi stabilita si o lista de bunuri minime si de venituri suplimentare obtinute din diferite surse, in functie de care se va decide acordarea acestui drept pentru fiecare familie. Va fi verificat inclusiv daca solicitantii ar putea beneficia de venituri suplimentare prin vanzarea unor eventuale terenuri sau animale detinute in proprietate sau a unui spatiu excedentar din locuinta.

Ministrul a precizat ca cei apti de munca, dar care nu realizeaza venituri, vor beneficia de venitul minim garantat doar daca dovedesc ca nu au refuzat un loc de munca. Semestrial, autoritatile vor verifica si conditiile in baza carora a fost acordat ajutorul financiar. Actul normativ prevede si amenzi de la 500 la 1.000 lei noi in cazul nerespectarii prevederilor legale.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.