Consumul de tutun se afla pe locul doi in randul factorilor de risc care conduc la decese. Aceasta este concluzia ultimului raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care mai arata ca, in Romania, fumatul se situeaza pe locul doi in "topul" consumului de droguri. Potrivit ultimelor date statistice, realizate pe un esantion de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, 62,1% din cei intrebati au declarat ca au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, in timp ce 31,3% au recunoscut ca fumeaza zilnic.

Regiunea cu cei mai multi fumatori, in ultimul an, este Capitala, urmata de Moldova si Oltenia. Cu adevarat ingrijoratoare au fost raspunsurile celor chestionati asupra motivelor pentru care au decis sa se lase de fumat. Mai mult de 55% au declarat ca la baza au stat problemele de sanatate cauzate de acest viciu, in timp ce doar 19% au facut-o datorita vointei.

Cateva tigari pe zi pot provoca moartea

Statistica privind rata de aparitie si consecintele fumatului in Romania vine in acelasi timp cu un raport realizat de un grup de oameni de stiinta norvegieni, studiu publicat in revista "Tobacco Control" si preluat de ziarul polonez "Rzeczpospolita". Potrivit specialistilor, chiar si persoanele care fumeaza o singura tigara pe zi isi pun in pericol sanatatea, iar cele care fumeaza patru tigari pe zi pot se pot imbolnavi foarte usor de cancer pulmonar, pot capata afectiuni ale inimii si alte boli mortale.

Barbatii care fumeaza pana la patru tigari pe zi sunt de trei ori mai expusi imbolnavirii de cancer pulmonar decat femeile, in timp ce in cazul acestora, la acelasi numar de tigari, riscul imbolnavirii este de cinci ori mai mare decat in randul nefumatoarelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.