Pentru un pumn de arginti in plus fata de salariul minim pe economie, numerosi functionari romani din reprezentantele unor tari la Bucuresti se lasa umiliti si exploatati. Unii au decis sa sparga tacerea dupa ce au fost "concediati". Altii continua sa indure, asteptand o minune de la MAE roman sau de la Inspectoratul de Munca Bucuresti. Azi vom dezvalui modul "diplomatic" in care sunt tratati romanii intr-o ambasada care se considera reprezentanta unui popor prieten.

In urma cu cateva saptamani, trei functionari romani din cadrul Ambasadei Indiei au fost "concediati". Folosim ghilimelele pentru ca functionarii respectivi nu puteau beneficia de aceasta "onoare", intrucat, de ani in sir, munceau la negru, indienii refuzand sistematic incheierea unor contracte de munca sau macar a unor conventii de prestari servicii. Trebuie sa mentionam ca "angajatii" nu aveau posturi de gradinari sau de soferi, ci de ofiteri consulari sau asistenti comerciali.

Jurnalul National a reusit sa-i depisteze pe cei trei functionari si sa-i convinga sa sparga tacerea. La inceput s-au temut, invocand faptul ca le va fi greu sa se mai angajeze in alte reprezentante diplomatice daca vor spune ce le-au facut indienii. In cele din urma s-au hotarat sa vorbeasca, nutrind speranta ca situatia se va normaliza si la celelalte ambasade care nu respecta legile Romaniei.

LUPTA PENTRU DEMNITATE

Vom cita in mare parte declaratia semnata de cei trei fosti angajati ai Ambasadei Indiei, cu mentiunea ca acestia isi asuma "pe proprie raspundere veridicitatea" celor relatate. "Perioada petrecuta in Ambasada Indiei a reprezentat o perpetua lupta pentru pastrarea demnitatii, fiind deseori nevoiti sa suportam insulte, modalitati de adresare jignitoare, aluzii cu tenta sexuala evidenta, orar de lucru prelungit, cereri de a facilita unele servicii pentru personalul indian, care nu intrau in fisa posturilor.

Am adus de multe ori in atentia cancelariei Ambasadei aceste incalcari ale drepturilor si atitudinile abuzive ale personalului indian, chiar si in rapoarte scrise, insa nu a fost luata nici o atitudine pentru normalizarea mediului de lucru. Situatia care a condus la pierderea locurilor noastre de munca a inceput o data cu schimbarea ambasadorului. In locul E.S. Ajai Malhotra a sosit la post, la data de 27.07.2005, dl Ram Mohan - personaj care nu se incadreaza, prin comportament si tinuta, pozitiei de diplomat.

Incepand cu pretentii absurde de a i se aduce ziare cat mai colorate sau de a ne cere sa aruncam sau sa ardem toate cartile cu coperti albe din biblioteca, invocand ca arata urat si strica estetica bibliotecii, pana la obiceiul zilnic de a mesteca plante cu efect euforizant si de a ne chema in birou sa ne povesteasca detalii necerute despre legaturile sale amoroase din afara casniciei, dl Ram Mohan a incalcat etica profesionala si morala in momentul in care a decis concedierea noastra pe motivul lipsei de loialitate fata de Republica India.

La data de 15 august, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Independentei Indiei, moment istoric de o deosebita insemnatate pentru poporul indian, marcat de Ambasada prin organizarea de diferite evenimente, cum ar fi intalnirea cu reprezentantii comunitatii indiene din Romania sau organizarea unor receptii pentru diplomatii romani si diferite medii de afaceri romanesti si indiene. Anul acesta ni s-a spus de catre seful cancelariei, dl Ram Karam Goel, ca nu este nevoie sa participe si personalul roman, intrucat va fi organizata doar o intalnire restransa cu indienii rezidenti in Romania, dandu-ni-se astfel liber in ziua de 15 august a.c.

Cand am revenit la birou, la data de 16 august, ni s-a comunicat ca suntem concediati, intrucat am jignit Republica India prin neparticiparea noastra la acea intrunire. Cand a fost confruntat, seful cancelariei a refuzat sa confirme faptul ca dumnealui a fost acela care ne-a dat liber la data de 15 august a.c.(...)"

"CONTRACTUL"

"(...) Ambasada Republicii India a refuzat sistematic sa confere un cadru legal serviciilor prestate de catre personalul roman, prin crearea de carti de munca, prin semnarea de contracte de lucru colective sau individuale care sa dea o forma legala muncii depuse. Ne-au fost negate toate drepturile, beneficiile si, evident, obligatiile legale care decurg dintr-un asemenea contract, sistemul de lucru fiind haotic, modificat periodic, in functie de succedarile ambasadorilor sau insarcinatilor cu afaceri de la conducerea misiunii.

Somatiile trimise anual de catre Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti si prin Directia de Protocol National din cadrul Ministerului de Externe, referitoare la obligativitatea Ambasadei de a depune acte doveditoare platirii diferitelor taxe catre stat, care decurg dintr-un contract de munca, au fost ignorate de fiecare data, sub pretextul ca Ambasada reprezinta teritoriu indian, unde nici o autoritate din Romania nu are jurisdictie, incalcandu-se astfel, cu stirea Ministerului de Externe al Romaniei, atat legile romanesti, cat si drepturile cetatenilor sai", isi incheie declaratiile cei trei fosti "angajati" ai Ambasadei Republicii India.

INTREBARI FARA RASPUNS

Pentru a obtine punctul de vedere al Ambasadei Indiei, am trimis, online, o adresa oficiala atat la secretariatul misiunii diplomatice, cat si pe adresa personala a ambasadorului acestei tari, Ram Mohan. Vom prezenta aceste intrebari, urmand ca dvs., cititorii si autoritatile statului roman, sa judecati raspunsul primit din partea acestei misiuni diplomatice.

"Excelentei Sale, Ambasadorului Indiei la Bucuresti, dl Ram Mohan. (…) Ni s-a adus la cunostinta faptul ca unor misiuni diplomatice acreditate in Romania, printre care si Ambasada Indiei, le este foarte greu sa respecte Codul Muncii din Romania. Aceasta legislatie stipuleaza ca inregistrarea contractelor de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca si, implicit, plata tuturor impozitelor catre statul roman sunt obligatorii. Faptul ca dumneavoastra refuzati sa conferiti un statut legal personalului roman din cadrul misiunii diplomatice denota ca incurajati munca la negru, care este ilegala in Romania.

1. De ce Guvernul Republicii India refuza sa semneze contracte de munca legale cu personalul roman din cadrul Ambasadei sale de la Bucuresti, in ciuda notelor verbale trimise de Inspectoratul Teritorial pentru Forta de Munca Bucuresti, prin intermediul Ministerului roman al Afacerilor Externe?

2. Care sunt bazele legale ale remuneratiei personalului roman si a altor beneficii si obligatii care, in mod normal, sunt stipulate intr-un contract de munca? Prin ce, mai exact, sunt reglementate drepturile si obligatiile lor, in absenta unui astfel de contract?

3. Exista vreo intelegere pe care o aveti cu statul roman in ceea ce priveste angajarea fortei de munca locale? Daca da, va rog detaliati!

Intentia Jurnalului National este de a publica acest material cat mai curand posibil, pentru ca publicul din Romania sa cunoasca aceasta situatie. Din acest motiv, am cerut un punct de vedere Ambasadei Indiei la Bucuresti."

DIPLOMATIE DE MAHALA

Raspunsul primit de la Ambasada este pur si simplu socant. Faptul ca nu are nici un suport logic, raspunsul te face sa crezi ca a fost conceput de un individ deconectat de la realitate, din motive care ne scapa. Jignirile sunt gratuite, iar mesajul - inexistent. Iata: "Draga domnule, stiu foarte bine persoana sau persoanele care v-au pacalit sa scrieti aceasta scrisoare sau e-mail. Sunt intr-adevar surprins ca un jurnalist sau dumneavoastra ar lua apararea unor oameni neloiali, prea inteligenti, lipsiti de fidelitate si care nu sunt demni de ziarul in care ei sau dumneavoastra ati scris sau mai degraba ati amenintat (!!! - n.n.) Ambasada Indiei.

Din fericire, pareti sa nu aveti o educatie adecvata si sa produceti o imagine negativa asupra jurnalismului romanesc. Ambasada Indiei respecta toate reglementarile stipulate pe baza de reciprocitate de catre natiunea prietena Romania. Daca ziarul dumneavoastra nu crede in principiile reciprocitatii, puteti sa va alaturati angajatilor locali nemultumiti pe care tocmai i-am dat afara din Ambasada din cauza activitatilor lor criminale (!!! - n.n.) si sa stati alaturi de indivizii nedoriti ai societatii. Nici macar nu meritati sa primiti salutul acestei Ambasade. Ambasada Republicii prietene India".

Semneaza "Ram Mohan". Trebuie sa recunoastem ca nutrim speranta ca acest raspuns nu a fost conceput si scris de Ram Mohan, cel care ocupa postul de ambasador, ci ca altul este autorul, o persoana care probabil are acces la e-mail-ul personal al acestuia. Daca Ram Mohan va revendica acest raspuns sau nu va putea demonstra faptul ca nu el a fost autorul, chiar numai moral, cerem Ministerului roman al Afacerilor Externe invitarea acestui ambasador sa dea lamuriri si chiar sa solicite ministerului omolog indian chemarea acestuia in India.

MAE STIE!

Ministerul roman al Afacerilor Externe nu pomeneste nimic de ceea ce balmajea la un moment dat Ambasada Indiei despre o anumita "reciprocitate". Dimpotriva, MAE sustine ca "statutul personalului roman, angajat pe plan local la misiunile diplomatice straine acreditate in tara noastra, este stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 995/2003. In conformitate cu prevederile acesteia, misiunile diplomatice sunt obligate sa inregistreze la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti contractele individuale de munca incheiate cu cetatenii romani si sa prezinte dovezile din care sa rezulte plata salariilor, insotite de actele ce atesta plata lunara a contributiilor catre bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, precum si catre bugetul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale".

In acelasi timp, MAE precizeaza ca a solicitat "misiunilor diplomatice straine acreditate la Bucuresti sa respecte reglementarile legale in vigoare referitoare la inregistrarea contractelor de munca". Pentru informatii suplimentare am fost trimisi la Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Inspectia Muncii, in competenta caruia ar intra supravegherea respectarii normelor privind angajarea personalului roman de catre misiunile diplomatice si care dispune de elemente concrete in acest sens.

SOMATIE DIPLOMATICA

La nivelul ministerului la care am fost trimisi de MAE sa ne adresam, lucrurile par a fi mult mai simple. In baza adresei trimise de noi, un inspector de la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti ne comunica telefonic: "Este de competenta MAE sa verifice ambasadele". In sprijinul acestei afirmatii ni se transmite prin fax o nota a MAE, emisa de Directia Protocol, nota transmisa "misiunilor diplomatice si reprezentantelor organizatiilor internationale acreditate la Bucuresti", deci implicit Ambasadei Indiei.

Ei bine, in nota respectiva, MAE "are onoarea de a reaminti obligatia acestora, in conformitate cu Hotararea de Guvern nr. 995/2003, de a inregistra la Inspectoratul de Munca contractele individuale de munca incheiate cu cetateni romani si de a prezenta dovezile din care sa rezulte plata salariilor, insotite de actele ce atesta plata lunara a contributiilor catre stat. Ministerul Afacerilor Externe roaga misiunile diplomatice si reprezentantele organizatiilor internationale care nu au inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti contractele individuale de munca incheiate cu cetatenii romani sa procedeze de urgenta la inregistrarea acestora.

Totodata, misiunile diplomatice si reprezentantele organizatiilor internationale sunt rugate sa trimita la MAE - Directia Protocol listele complete cu cetatenii romani aflati in serviciul acestora". Nu stim cat a fost respectata aceasta "somatie" a MAE de catre celelalte ambasade in culpa, insa, dupa comportamentul Ambasadei Indiei, se pare ca Ministerul nostru de Externe nu este prea mult respectat.

LEGEA, SFIDATA

Hotararea de Guvern care ar trebui respectata de misiunile diplomatice din Romania este cea cu nr. 955/2003. Conform acesteia, contractele individuale de munca incheiate de catre cetatenii romani cu misiunile diplomatice si cu oficiile consulare straine cu sediul in Romania, precum si cu reprezentantele din Romania ale unor firme, asociatii, fundatii sau organizatii cu sediul in strainatate se vor inregistra la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti (ITMB).

Legea prevede ca, in aceste conditii, carnetele de munca ale acestora sa se pastreze si sa se completeaze de inspectoratele teritoriale de munca. Angajatorii in cauza au obligatia de a prezenta la ITMB dovezile din care sa rezulte plata salariilor, insotite de actele ce atesta plata lunara a contributiilor catre bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, precum si bugetul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale. Aceste dovezi, inclusiv actele care le insotesc trebuie prezentate lunar, pana la sfarsitul lunii urmatoare celei pentru care sunt datorate contributiile la bugetele mentionate.

EPILOG

Ambasada Indiei nu este singura care practica "sclavagismul la romani". Poate ca este singura care se preteaza la o diplomatie de cartier, insultand practic tara in care isi desfasoara activitatea, dar si tara pe care o reprezinta. Este un caz particular. Insa dispretul fata de legislatia Romaniei se manifesta, chiar daca mult mai civilizat, si la alte misiuni diplomatice acreditate la Bucuresti.

Nu sunt putini romanii care muncesc la negru in astfel de reprezentante, fara a avea dreptul la pensie, la sanatate, la concedii si la celelalte drepturi care decurg dintr-un contract de munca. Ce-i drept, nu este un fenomen de masa, insa problema cea mai grava este ca ideea de demnitate nationala, atat "siluita" in campanii electorale, este abandonata imediat dupa.

Dupa cum se vede, reprezentantii autoritatilor romane continua sa-si faca treaba, trimitand faxuri si atat. In alte tari, reprezentantii acestor misiuni sunt chemati la ministerele de externe din tarile pe teritoriul carora isi desfasoara activitatea si li se cer explicatii. La noi probabil ca nimeni nu s-ar sinchisi sa dea vreo explicatie unui minister de externe atat de umil cu strainii, dar foarte demn cu romanii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.