O solutie moderna, recent intrata si pe piata romaneasca, o reprezinta repartitoarele de costuri cu citire prin transmisie radio. Dupa mai multe proiecte-pilot, experimentate in blocuri din Capitala si din tara, asociatia de proprietari a blocului 14 din Bd. Unirii, nr. 25 este printre primele care au optat pentru acest sistem de contorizare a caldurii din apartamente.

Marius Leucutia, reprezentantul firmei care de putin timp dezvolta acest sistem si in Romania, sustine ca repartitorul de costuri prin care se determina consumul individual de caldura din apartament are mult mai multe avantaje fata de altul obisnuit. "Inregistreaza consumul de energie termica pentru fiecare radiator, memoreaza valori de consum pentru ultimii trei ani si 12 valori lunare pentru autocontrol. De asemenea, se asigura o facturare corecta, iar durata de viata a bateriei este de 10 ani", spune dl. Lecutia.

Potrivit unui studiu realizat in Bucuresti, Arad, Oradea, Cluj Napoca si Suceava, economia care se face la nivelul fiecarui apartament este de 35-40%. Pretul unui astfel de sistem pentru un apartament de doua camere este de 200 de euro, la care se adauga suma de 2-2,5 euro pentru costurile de prelucrare a datelor. Dupa ce este montat repartitorul pe fiecare radiator, mai este amplasat un receptor in casa scarii, prin care, cu ajutorul unui laptop, datele sunt transmise catre centrul de colectare a datelor.

Astfel, datele pot fi citite manual sau prin intermediul undelor radio, economisindu-se astfel resurse la nivel national. Mihail Popescu, secretar general RADET Bucuresti, saluta aceasta initiativa si sustine ca a testat repartitoarele in propria casa: "la un apartament de trei camere, cheltuielile nu au depasit 860.000 lei, in timp ce vecinii mei plateau 1,6 chiar 1,8 milioane lei. E un sistem curat, care nu creeaza problema existentei unui focar deschis, iar investitia se poate recupera foarte usor, in doar un an de zile".

Marius Leucutia mai spune ca "in Romania potentialul de piata este de doua milioane de apartamente, dintre care doar 10% sunt contorizate. Astfel, speram ca numai anul acesta sa introducem repartitoarele de costuri cu citire prin transmisie radio in 100.000 de apartamente.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.