O eclipsa inelara de Soare, vizibila partial si din Romania, pentru urmarirea careia va fi din nou nevoie de ochelarii cu filtre speciale, va avea loc pe 3 octombrie, transmite Institutul Astronomic al Academiei Romane, citat de Mediafax. La acesta data, Luna va trece prin fata Soarelui, facand vizibila, in Romania, o eclipsa partiala. Aceasta este cea de-a patra eclipsa din acest secol si va fi vizibila in totalitate in nordul Portugaliei, Spania, Algeria, Tunisia, Sudan, Ciad, sudul Etiopiei si Kenya.

Eclipsa poarta denumirea de "inelara" deoarece partea din discul Soarelui care ramane vizibila ia forma unui inel. Umbra produsa de trecerea Lunii prin fata Soarelui nu atinge suprafata Pamantului. Acesta intalneste in timpul unei astfel de eclipse prelungirea conului de umbra, si nu conul propriu-zis, asa cum se intampla la o eclipsa totala de Soare.

In Bucuresti, eclipsa va incepe la ora 10:15 si se va sfarsi la 12:50. Maximul va fi la ora 12:32, cand acoperirea discului solar va fi de aproximativ 57%, adica aproape maximul de acoperire vizibil de pe teritoriul tarii noastre. In localitati precum Bacau, Braila, Iasi sau Constanta, Soarele va fi acoperit doar o treime.

Pentru urmarirea acestei eclipse, Institutul Astronomic recomanda folosirea ochelarilor cu filtre speciale pentru protejarea ochilor. Pe 29 martie 2006 va avea loc si o eclipsa totala de Soare, cu o durata mai mare decat a celei care a fost vizibila in Romania pe 11 august 1999. Maximul ei va fi de peste 4 minute, iar in Antalia, acolo unde se va organiza si un simpozion international la care participa si Romania, durata va fi de 3 minute si 13 secunde.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.