Referitor la Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor (MAI) ce stabileste conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romani dupa 1 octombrie 2005, Asociatia Carausilor Particulari (ACP) din Romania atrage atentia asupra faptului ca, in realitate, calatoriile in strainatate se scumpesc. Diferenta esentiala intre perioada care se incheie si cea care incepe este ca, pana acum (cu exceptia Spaniei), se putea iesi din tara fie cu minimum 500 de euro, fie cu invitatii.

Dupa 1 octombrie 2005, peste granita se va pleca numai cu un document gen invitatie sau voucher, care sa justifice motivul deplasarii, insotit, dupa caz, de o suma minima, 300 de euro (30 euro/zi, minimum 5 zile, inseamna 150 euro + 150 euro transportul). Ca atare, indiferent cat de multi bani poti arata la frontiera, este nevoie si de un document justificativ. Daca pana la 1 octombrie 2005 trecerea frontierei presupunea numai sa arati niste bani (cu exceptia Spaniei, unde invitatia era obligatorie, dar nu trebuia tradusa si legalizata), dupa aceasta data iesirea din tara costa oricum ceva, fie ca este un certificat constatator pentru o societate comerciala, fie ca este o invitatie privata.

Iar traducerea in limba romana a acesteia din urma costa, in general, peste 100 de euro, bani care nu se recupereaza. Pana acum, cei 500 de euro apartineau cetateanului, atat inainte, cat si dupa trecerea frontierei. Nu mai vorbim despre timpul necesar pentru a obtine o invitatie straina tradusa in limba romana.

Reprezentantii ACP mai spun ca suma si documentele nu se exclud, ci se completeaza, textul din ordin mentionand atat o suma minima, cat si un document, iar exceptiile se refera la suma (si nu la documente) in cazul prezentarii unui anumit tip de document (voucher, de exemplu). Totodata, sunt mentinute si obligativitatea detinerii unei asigurari medicale (fapt consemnat in ordonanta aparuta cu cateva luni in urma), precum si a valabilitatii obligatorii de 6 luni a pasaportului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.