Dupa inundatii, Romania ar putea fi afectata de gripa aviara. Autoritatile avertizeaza ca boala ar putea fi adusa prin Delta Dunarii de pasarile migratoare care vin in octombrie din Rusia.

Campania de vaccinare antigripala, care incepe tot din octombrie, poate preveni aparitia unor virusuri mortale. Toate masinile care intra prin vama din Galati sint dezinfectate pentru a preintimpina aparitia bolii."Luna octombrie va fi momentul critic, pentru ca in Delta Dunarii vor migra ratele din Rusia. E posibil ca printre ele sa fie exemplare bolnave, dat fiind ca gripa aviara este originara din Asia, zona pe care pasarile o tranziteaza", avertizeaza Atena Groza, specialist la Directia de Biodiversitate din Ministerul Mediului.

Controalele pentru depistarea cazurilor suspecte de gripa aviara au fost intensificate in ultima perioada, sustin reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Astfel, toate cadavrele de pasari salbatice gasite in Delta sint adunate si trimise pentru teste la Institutul de diagnostic si sanatate animala din Bucuresti, dupa ce au fost testate si in laboratoarele judetene ale ANSV. Pasarile domestice sint si ele monitorizate, prin recoltarea periodica de probe de singe, pentru analize. Daca apare suspiciunea unui caz de gripa aviara, probele trebuie trimise in laboratoarele din strainatate, pentru confirmare.

Virusurile gripale hibride sint mortale

Din luna octombrie, va incepe si campania de vaccinare antigripala, dar si monitorizarea tuturor cazurilor de probleme respiratorii din tara. "Colectam date despre numarul de solicitari la Ambulanta, consultatiile care se acorda de toti medicii pacientilor cu probleme respiratorii.

Tulcea este judet-pilot in programul de supraveghere a gripei si infectiilor respiratorii", afirma Liliana Moise, sefa Departamentului de Medicina Preventiva din Directia de Sanatate Publica Galati. Specialistii mai afirma ca aceasta campanie de vaccinare antigripala, care va incepe in luna octombrie, va reduce riscul aparitiei co-infectiilor (combinarea virusului gripal uman cu cel animal) sau a asa-numitelor virusuri hibride, care sint letale de cele mai multe ori.

Vinatoarea in Delta Dunarii ar putea fi interzisa

De frica gripei aviare, ministerul Mediului, dar si cel al Agriculturii vor sa interzica vinatoarea in Delta Dunarii. "Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunarii" a propus ministerelor Mediului si Agriculturii sa interzica vinatoarea in zona Deltei, pe de o parte pentru a preveni consumul de carne infestata si, pe de alta parte, pentru ca pasarile au intirziat cuibaritul si nu au apucat sa ajunga la maturitate", ne-a declarat Chirica Lefter, prefectul judetului Tulcea.

El a adaugat ca autoritatile locale sint hotarite sa sustina o astfel de decizie. "In momentul de fata analizam posibilitatea de a interzice vinatoarea in Delta Dunarii, in contextul pericolului contaminarii pasarilor salbatice cu gripa aviara", a afirmat si Constantin Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului. Popescu a mai spus ca, desi sezonul de vinatoare a inceput pe 15 septembrie, acesta poate fi "suspendat" oricind, mai ales daca exista amenintarea unei epidemii.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a organizat in Delta Dunarii, la sfirsitul saptaminii trecute, un exercitiu de interventie in caz de epidemie. Autoritatile locale din toate comunele din zona Deltei au fost instruite sa raporteze orice caz suspect.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.