Fosti securisti, soprane, medici, ministri, judecatori, educatoare, ceferisti, specialisti in hidrologie, secretare senatori, deputati au fost decorati de presedintele Ion Iliescu. O ploaie de 66.100 de ordine, medalii si insemne a impartit presedintele Romaniei Ion Iliescu in dreapta si in stanga in ultimii patru ani de mandat. Si asta nu e tot! Surse din Cotroceni ne-au declarat ca presedintele a mai semnat inca un lot zdravan de cateva sute de decoratii pentru angajatii Ministerului Invatamantului.

In ultimul an de mandat au fost acordate de exemplu 163 de decoratii din cadrul Ordinului National "Steaua Romaniei", 215 decoratii din cadrul Ordinului National "Serviciul Credincios", 331 de decoratii din cadrul Ordinului National, "Pentru Merit", 195 decoratii Crucea Nationala "Serviciul Credincios", 416 medalii nationale "Pentru Merit". In plus, Ordinul "Virtutea Militara" l-au primit 334 de persoane, Ordinul "Virtutea Aeronautica" - 51, Ordinul "Virtutea Maritima" - 27, Ordinul "Meritul Sanitar" - 472, Medalia "Meritul Sanitar" - 1070, Medalia "Virtutea Militara" - 377, Medalia "Virtutea Aeronautica" - 59, Medalia "Virtutea Maritima" - 59, Ordinul "Meritul pentru invatamant" - 1719, Medalia "Meritul pentru invatamant" - 2.353.

Fostii securisti - decorati masiv

Au fost conferite peste 25.000 de exemplare ale semnului onorific "In serviciul Armatei", medalii si ordine pentru "virtuti" si "merite" de tot felul numai in anii 2001-2003. S-a spus ca ele s-ar acorda automat ofiterilor si subofiterilor care au slujit "armata" un numar consistent de ani. Practic insa zeci de mii de asemenea distinctii au luat drumul SRI, SIE, MApN, MAI, STS, nefiind contabilizate transparent, pana si numarul lor fiind decretizat. In fapt, fara nici o retinere, Ion Iliescu a decorat masiv fosti securisti, fosti tortionari care servisera impreuna cu el regimul totalitar comunist. Lista decorarilor scandaloase ale prietenilor Cotrocenilor sau ale procurorilor controversati este nesfarsita.

Cavalerul rosu, ministri, procurori decorati

Un mare scandal a provocat decizia presedintelui Ion Iliescu de a-l decora pe fostul activist al PCR Vasile Bulucea, cunoscut primar al Craiovei, cu Meritul National in Grad de Cavaler. Si procurorul Alexandru Tuculeanu care a instrumentat dosarul disidentului Gheorghe Ursu a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler, actul avand motivatie sinistra: "pentru meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie". De altfel, Iliescu nu a ezitat sa se foloseasca de privilegiul de a acorda decoratii pentru a-i rasplati pe ministrii Cabinetului Nastase, precum si pe consilierii sai prezidentiali. De exemplu: Eugen Bejinariu, Ovidiu Branzan, Gheorghe Emacu, Speranta Maria Ianculescu au primit Ordinul National "Steaua Romaniei" in Grad de Cavaler.

Si pamantul s-a cutremurat la decorarea lui Vacaroiu!

Nici pesedistii nu au scapat de avalansa de decoratii. Pe ultima suta de metri a mandatului Titus Corlateanu, Despina Neagoe si pana si juna Daciana Sarbu au fost si ei rasplatiti pentru... "profesionalism in derularea reformelor". Daca pe Adrian Nastase (posesorul celui mai mare ordin), dar si pe Nicolae Vacaroiu, presedintele nu i-a uitat, inca de la inceputul mandatului acordandu-le ordine, in momentul ceremoniei inregistrandu-se un cutremur cu o magnitudine de neneglijat, cursa impartirii decorarilor personajelor sinistre a continuat.
Fostul secretar al Senatului Constantin Sava, care a fost implicat intr-un scandal sexual cu angajatele institutiei, a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in Grad de Cavaler.

"Sandramaua stalinista" i-a acordat si liderului PRM Ordinul "Steaua Romaniei" ca astfel tara sa-i fie recunoscatoare personajului extremist. Si presedintele Centrocoop, Nicolae Gavrila, membru PSD, s-a bucurat de "marea onoare" de a primi o decoratie din partea presedintelui. In presa s-a subliniat ca Centrocoop a achizitionat actiuni de la SOV Invest, societatea care a administrat dezastrul de la FNI. O alta decizie aspru criticata de presa este decorarea chestorului Dorel Andras, care nu a rezolvat cazul ziaristului agresat Ino Ardelean. Andras a primit decoratia "Virtutea Militara" in grad de ofiter pentru serviciile aduse ordinii publice.
Inexplicabil, Brigitte Bardot si Van Damme au scapat nedecorati, insa prietenii au fost rasplatiti de presedintele Iliescu. Adunatura pestrita de fosti activisti rosii, extremisti, oameni controversati in justitie si amici prezidentiali creeaza o reactie de respingere si jena personalitatilor care cu adevarat merita sa se bucure de distinctiile conferite in numele statului roman pentru serviciile aduse de acestia in diverse domenii. Din pacate, Ion Iliescu a reusit ca prin prinderea de decoratii la reverul diverselor personaje controversate sa minimalizeze un gest de onoare.

Clubul purtatorilor de distinctii de stat ar trebui sa fie unul select

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Elie Wiesel si istoricul de origine romana Randolf R. Braham, profesor la City University din New York, au decis sa returneze presedintelui Iliescu distinctiile primite, in semn de protest fata de decizia de a-l decora pe liderul PRM C.V. Tudor.
Randolf R. Braham a afirmat ca a fost deranjat ca seful statului roman a acordat onoruri unor persoane care au intinat numele Romaniei prin campaniile lor antisemite si de negare a holocaustului.
Jurnalistii de la "Europa Libera" i-au returnat medaliile lui Ion Iliescu in semn de protest, refuzand sa faca parte din acelasi grup de medaliati cu C.V. Tudor. "Clubul purtatorilor de distinctii de stat ar trebui sa fie si in Romania unul select. Daca am accepta sa mai facem parte din el, am incalca principiile pentru care am militat la microfoanele "Europei Libere", institutie insultata si denigrata de Corneliu Vadim Tudor, reprezentant notoriu al xenofobiei si antisemitismului", se arata in scrisoarea de protest.
Gratierea lui Miron Cozma si apoi revocarea actului au provocat o reactie de respingere din partea liderului taranist Gheorghe Ciuhandu. El a anuntat ca refuza sa primeasca Ordinul National "Pentru Merit" in grad de cavaler pentru devotament in slujba cetatenilor, constatand ca Ion Iliescu a demonstrat ca nu stie ce inseamna acest devotament, pe care l-a invocat insa de 66.100 de ori in cursul ultimului sau mandat cotrocenist.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.