De la 1 ianuarie 2006, cei care au pensii peste noua milioane de lei ar putea fi nevoiti sa plateasca o contributie la asigurarile de sanatate, de 6,5% din valoarea pensiei.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, ne-a declarat, ieri, ca, de exemplu, in ceea ce ii priveste pe pensionarii care incaseaza lunar 12 milioane de lei, ar insemna ca pana la noua milioane de lei plateste statul, iar pentru ceea ce depaseste, adica trei milioane de lei, va plati beneficiarul pensiei. Ministrul a mai spus ca in cadrul discutiilor privind asigurarile de sanatate s-a luat in considerare si aceasta idee, care insa nu este una batuta in cuie. Se stie insa de unde vor veni banii pentru contributiile pensionarilor cu pensii mai mici de noua milioane: de la bugetul de stat, care ii va vira la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca acestea sunt doar variante de lucru pentru discutiile cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor si ca nu are un proiect pana in prezent. Timpul insa preseaza, ministrul sustinand ca doreste ca masura sa fie aplicata de la 1 ianuarie. Ideea taxarii pensionarilor nu este una noua. Din 1999 pana in 2002, statul platea la fondul de sanatate 10.000 miliarde lei anual.

Pe fiecare talon de pensii aparea o rubrica in care se specifica procentul pe care beneficiarul il dadea Sanatatii. Din 2002, statul nu a mai platit acesti bani, iar pensionarilor li s-a spus ca au fost scutiti de o taxa, desi niciodata nu au primit mai multi bani la pensie. Surse din sistemul sanitar au declarat ca, daca s-ar aplica masura ,tarifarii" pensionarilor, la bugetul Sanatatii ar veni inca 12.000 miliarde de lei. Exact cat se aloca acum pentru tratamentul gratuit al bolilor grave (cancer, TBC, SIDA, diabet).

Pensionarii nu au fost consultati de autoritati. Reprezentantii pensionarilor spun ca masura este ,discriminatorie" si ,comunista", care nu tine cont de drepturile dobandite atat timp cat o persoana a fost buna de munca. Pensionarii vor ca bugetul de stat sa plateasca integral contributia celor care au pensii mari. In Romania, sunt 10.000 de pensionari cu pensii peste noua milioane, sustine Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.