Piata chiriilor din orasele universitare traverseaza o criza de proportii. Proprietarii fac licitatie in fata usii cu 4-5 cumparatori. Chiriile au sarit deja cu 10%-20%, iar perioada pentru care se solicita avans a ajuns la sase luni.

Trebuie sa fii cu adevarat norocos sa apuci o locuinta, in aceasta perioada, intr-un centru universitar. Anunturile din ziare nu mai folosesc la nimic, avand in vedere ca apartamentele se inchiriaza aproape instantaneu, iar insistentele la agentiile imobiliare sunt aproape inutile. Indiferent unde suni, discutia decurge la fel.

"Buna ziua, doresc sa inchiriez o garsoniera sau un apartament. Ce puteti sa-mi oferiti?", ne incercam si noi norocul, recomandandu-ne tineri salariati. "Ne pare rau, momentan nu avem nimic", primim aproape invariabil acelasi raspuns. Nici pretul mai mare oferit pe chirie, nici optiunea pentru o zona mai laturalnica, departe de mijloacele de transport in comun, nu ne-au ajutat sa gasim o locuinta. "Ati sunat tarziu la ora 12:00. Cererea este imensa fata de oferta. Ce apartamente primim la inchiriere dimineata peste o ora sunt date", ne explica reprezentantul unei agentii care opereaza in zona Titan-Salajan din Bucuresti.

Aceeasi situatie este si in orasele universitare din provincie. "Nu mai apuc sa public nici un anunt. Eu am si agentia langa gara si cum coboara studentii din tren, intra si inchiriaza locuintele pe care le-am primit cu cateva ore, poate chiar minute inainte", ne-a declarat Irina Budnarica, de la Agentia Prima, din Iasi.

PRETURI IN CAPITALA

Criza a umflat deja preturile cu 10%-20% si a impins perioada de avans spre sase luni. "Proprietarul, cand vede la usa lui 4-5 clienti, face licitatie. Care da mai mult, care plateste o perioada mai mare in avans, acela castiga", ne-a explicat Diana Constantinescu, director de vanzari la firma Donald DAI. Ea adauga ca oamenii care ofera locuinte la inchiriat sunt fie batrani care-si completeaza veniturile, fie oameni plecati din oras si nu le convine sa vina lunar sa stranga chiria, asa ca solicita avansuri pe o perioada cat mai mare. In plus, garantia a devenit o practica generalizata, rar mai inchiriaza cineva fara sa solicite si o garantie constituita din valoarea unei chirii.

In acest moment, in Capitala, nu poti inchiria nici o locuinta, indiferent de zona, sub 150 de euro/luna, plata anticipata pe minimum trei luni si garantie. O garsoniera intr-o zona civilizata, mobilata ajunge la 200-250 de euro/luna, in functie de dotari. Chiriile la apartamentele cu doua camere sar de 250 de euro/luna, iar la cele de trei, de 300 de euro/luna. Cam aceleasi preturi sunt si in provincie. De exemplu, in Iasi o garsoniera se inchiriaza cu 150 de euro/luna, insa plata se cere anticipat pe un an. Un apartament cu doua camere costa 250 de euro/luna, iar unul cu trei - 300 de euro/luna, in aceleasi conditii de avans.

EVOLUTIE

"In fiecare an, in perioada 1.09 - 1.10, exista aceasta presiune si preturile la chirii cresc", spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). El adauga ca se asteapta ca dupa aceasta perioada criza sa inceteze, insa nici un reprezentant al vreunei agentii imobiliare nu poate spune daca preturile vor mai creste sau daca, odata crescute, vor mai da inapoi. "Decizia apartine numai proprietarilor, noi nu avem cum sa-i influentam", spune Diana Constantinescu.

DOAR 50% AU CAZARE

Prea multi studenti, prea putine locuri de cazare in camine. Asta este principala cauza a cresterii chiriilor o data cu venirea toamnei. Mai exact, sunt 331 de camine, conform statisticilor Ministerului Educatiei, cu o capacitate de cazare de 102.525 de locuri. Cu alte cuvinte, numai jumatate din studenti are loc in camin. Restul umfla buzunarele agentiilor imobiliare sau ale proprietarilor de garsoniere si apartamente bine plasate, in preajma universitatilor sau, in cazul Capitalei, cat mai aproape de o gura de metrou.

La Universitatea Politehnica din Bucuresti, de exemplu, se acopera 60%-70% dintre solicitari, dupa cum precizeaza rectorul Ecaterina Andronescu. "Am reabilitat patru camine anul trecut, iar in anul universitar 2005-2006 speram sa renovam alte cinci", a adaugat rectorul UPB. (Eugenia Mihalcea)

SPAGI

Pe de alta parte, caminul P 19 din Complexul studentesc Regie a fost renovat la rangul de "hotel de trei stele", pentru asistentii si preparatorii universitari, sefii de promotie si olimpici. De asemenea, un palier dintr-un alt camin este destinat studentilor de la Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti. Si alte universitati din tara au inchiriate spatii de cazare. Ca sa nu mai punem la socoteala cantinele sau magaziile care sunt date diverselor firme pe bani buni.

Pentru studentii cu bani exista si camine unde se poate inchiria un loc. Este vorba in special de camine ale universitatilor particulare. Dar asta, daca respectivii pot sa scoata din buzunar intre 80 si 100 de euro pentru un loc intr-o camera de doua sau chiar trei persoane. O alta varianta e cumpararea locului in camin de la studenti care au deja cazare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.