Jumatate dintre studentii care vor termina o facultate vor putea urma, din anul universitar 2006-2007, si un program de masterat. Cei mai multi vor fi nevoiti sa plateasca sume cuprinse intre 500 si 700 de euro, de trei ori mai putin decit in tarile UE.

Pentru a avea mai multe sanse la angajare pe viitor, tinerii nu trebuie sa se multumeasca doar cu diploma de licenta. Un program de masterat ii va plasa mult mai bine pe piata fortei de munca. Din anul universitar 2006-2007, organizarea studiilor de masterat va fi schimbata. In acest sens, Ministerul Educatiei si Cercetarii a pus spre dezbatere primul proiect privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de masterat.

Sanse pe piata muncii

"Odata cu introducerea sistemului de la Bologna, cei care termina studiile universitare vor simti nevoia sa faca si o specializare care sa-i ajute sa intre mai usor pe piata muncii", a spus Constantin Bratianu, director pe invatamintul universitar. De exemplu, pina acum, un tinar care isi lua licenta in ingineria avioanelor tindea sa-si faca specializarea in tehnologia motoarelor de avion, avind putine sanse sa intre pe piata muncii. "Acum, tinarul va avea sansa pentru alte domenii de specializare, cum ar fi un master in managementul proiectelor sau in matematici aplicate", a mai afirmat Constantin Bratianu.

Taxa va creste

Anul universitar trecut, aproximativ 10% dintre studentii cu licenta erau masteranzi, iar in toamna acestui an sint alocate in jur de 15.000 de locuri. "In viitor, dorim ca 50% din numarul celor care termina o facultate sa intre in programe de master", vrea Bratianu. Rectorii universitatilor, dar si profesorii sustin ca, fata de alte tari, pretul unui program de masterat va fi in Romania mult mai mic, pornind de la 500 de euro. "In momentul de fata, studentul plateste pentru master aproximativ 500 de euro pe an. Insa aceste studii ar trebui sa fie mai scumpe", a spus Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicale Alma Mater. Cind Romania va adera la UE, preturile vor creste.

"Ar fi grav daca ar trebui sa ne aliniem la media europeana. Cel mai scump master este in Anglia, unde costa o mie si ceva de lire. In Ungaria, taxa este de aproximativ 2.000 de euro. Cred ca la noi taxa va fi rezonabila", a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii din Iasi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.