Comparativ cu cehii, avem de opt ori mai putine aparate video

Combinele frigorifice si audio, CD-player-erele, camerele video si calculatoarele raman in continuare produse de lux pentru majoritatea romanilor. In statisticile oficiale, explozia creditului de consum se arata timid. Totusi, in trei ani, s-a ajuns la o performanta cu care doar Romania se poate lauda: numarul calculatoarelor care au ajuns in casele romanilor aproape ca s-a triplat.

Astfel, anul trecut, doua din zece gospodarii beneficiau de un computer. Acelasi raport este valabil si in cazul combinelor frigorifice. La fel, numarul lor a crescut de peste trei ori, mai cu seama ca a fost privit ca o alternativa mai convenabila si mai moderna la vechiul congelator.

Datele Institutului National de Statistica arata ca, in 2004, in gospodariile romanilor existau tot atatea congelatoare ca si in urma cu doi ani.

Cehii au de trei ori mai multe PC-uri

Daca achizitia camerelor video nu s-a inscris in capul listei de prioritati a romanilor (in doar 1,7a din gospodarii exista camere video), nu acelasi lucru se poate spune despre combina muzicala.

Romanii s-au dovedit a fi melomani si exigenti in ce priveste fidelitatea sunetelor, intrucat, arata statisticile, numarul combinelor muzicale s-a dublat in trei ani. Totodata, numarul televizoarelor color, precum si cel al masinilor automate de spalat rufe a crescut in intervalul de referinta cu aproximativ 13 puncte procentuale. In acelasi timp, ponderea masinilor de spalat neautomate, dar si a televizoarelor alb-negru a scazut cu 10 puncte procentuale.

Concluzia este clara: Romania se innoieste, desi nu atat de repede incat sa poata concura cu vecinii sai. De altfel, diferenta dintre salarii este la fel de uriasa ca si discrepanta dintre gradul de inzestrare cu bunuri de folosinta indelungata.

Doar un exemplu: cehii au de opt ori mai multe video-recorder decat noi si de aproape trei ori mai multe computere.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.