Dupa absolvirea facultatii tinerii fara pile se framanta: "Unde sa ma duc pentru a gasi un loc de munca? Cu ce sa incep?"

Daca pe unii lungul drum catre o slujba nu-i sperie din cale-afara, pe altii esecurile repetate ii demoralizeaza peste masura, provocand stari de panica si de depresie. Un om prin mainile caruia au trecut mii de CV-uri, Andra Nedelcu, Senior Consultant la firma de recrutare si selectie personal Dr. Pendl&Dr. Piswanger Romania, indica absolventilor de facultate cateva puncte de plecare.

Cum sa te vinzi pe tine insuti

"Primul lucru pe care trebuie sa-l faca orice tanar este sa realizeze o analiza obiectiva si sincera a ceea ce are de oferit unui potential angajator: cunostinte, abilitati, aptitudini. Se spune ca noi vindem in permanenta ceva celorlalti: idei, opinii, decizii, proiecte. Probabilitatea de a avea succes e mult mai mare atunci cand stii ce anume vinzi", afirma Andra Nedelcu. Absolventul de facultate se vinde pe sine. Trebuie sa stie de ce e in stare si unde si-ar gasi locul. Asadar, inainte de a se arunca in iuresul cautarilor, trebuie sa clarifice acest aspect si abia apoi sa se intrebe: ,Unde anume sa caut?".

Marimea unui anunt de angajare, direct proportionala cu salariul

Regula de aur a "vanatorii de joburi" cere sa te inarmezi cu rabdare. Un prim loc in care un tanar poate gasi oferte de joburi este chiar facultatea. Sunt diverse companii, unele multinationale, care au programe de dezvoltare a tinerilor si care prefera sa angajeze persoane fara experienta pe care sa le formeze chiar ei, in spiritul respectivei culturi de intreprindere. Aceste firme au legaturi cu conducerea facultatilor. ,Partea proasta e ca sunt tineri care aspira mult prea sus la terminarea facultatii. Termina Facultatea de Management si aplica imediat pe posturi de directori generali...", afirma Nedelcu.

A crescut, in timp, si numarul publicatiilor adresate studentilor. Nu sunt de ocolit. ,De fapt, marimea unui anunt e direct proportionala cu importanta respectivului post si cu salariul aferent. O reclama mai serioasa iti arata ca angajatorul e dispus sa investeasca in oamenii sai".

Targurile de joburi nu trebuie nici ele trecute cu vederea. In primul rand, ele faciliteaza o intalnire directa cu angajatorii. Mai mult, aici vin companii care sunt deja pregatite sa angajeze absolventi. Sunt si multe site-uri de profil ce se pot dovedi utile (ejobs, myjob, bestjobs), in conditiile in care nu te streseaza sa completezi CV dupa CV, caci in cazul fiecarui site trebuie s-o iei de la inceput. Site-urile trebuie insa triate cu atentie pentru ca sunt destule care prin oferta de joburi vizeaza un anumit public-tinta, cu experienta si aspiratii serioase, eliminand din start pe tinerii la inceput de drum.

De asemenea, puteti vizita si site-uri ale firmelor care va intereseaza, respectiv rubricile de ,Cariere". ,Inscrierea in baza de date presupune insa o investitie de lunga durata, caci poti fi contactat si dupa o jumatate de an. Ideea e sa actionezi pe mai multe planuri", considera Andra Nedelcu.

Absolventii e bine sa evite firmele de recrutare

Si chiar daca e reprezentanta unei firme de recrutare, Andra Nedelcu nu recomanda aceasta optiune tinerilor iesiti de pe bancile facultatii:

"Aceasta nu e nici prima, nici cea mai de succes metoda pentru un absolvent. Agentiile de recrutare cauta pentru companiile-cliente oameni cu experienta de minimum 3-5 ani, pentru pozitii de middle-management sau top-management. Contra unor comisioane, firmele vor "sa cumpere" ceva de valoare. Chiar daca se inscriu in baza de date a unei firme de selectie de personal, sunt putine sanse ca tinerii absolventi sa fie selectati in vederea unui interviu".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.