Premierul Tariceanu recunoaste ca pagubele, estimate la 55.000 de miliarde de lei vechi, depasesc posibilitatile financiare actuale

Pagubele provocate de inundatiile din acest an - estimate la aproximativ 5,5 miliarde de lei noi - depasesc posibilitatile financiare ale statului, sumele necesare pentru refacerea infrastructurii si a caselor urmand sa fie acoperite in timp, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la videoconferinta.

"Bilantul inundatiilor - unul tragic as spune, cu 69 de morti si pagube care ajung la aproape 55.000 de miliarde de lei (vechi - n.red.) - depaseste posibilitatile noastre acum. Resursele nu ne permit, la ora actuala, sa alocam suma care sa acopere integral pagubele provocate de inundatii", a declarat premierul. Potrivit bilantului guvernamental, inundatiile din intervalul aprilie - august au provocat pagube materiale care insumeaza 54.447 miliarde de lei vechi. Au fost avariate peste 40.000 de locuinte din 1600 de localitati, din care aproape 5000 in totalitate, iar alte 3517 in pericol de prabusire. Alte 791 de scoli, gradinite, biserici, spitale si dispensare, precum si alte obiective sociale au fost afectate de valul de inundatii.

Apele au distrus 248 km de diguri de aparare si 1192 km de aparari de maluri, precum si peste 11.000 km de drumuri (nationale, judetene, comunale si strazi). De asemenea, au fost luate de viituri 1888 de poduri, 5.620 de podete si 743 traversari pietonale. Alunecarile de teren si viiturile au scos din functiune peste 22 km de cale ferata, retelele de alimentare cu apa si gaze fiind afectate pe o lungime totala de peste 800 km. Totodata, inundatiile au distrus aproape 570.000 ha de teren agricol si fanete, dar si aproape 200.000 de metri cub de material lemnos. Peste 2500 km de drumuri forestiere au fost, de asemenea, distruse de ape.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat nemultumit de ritmul de refacere a caselor si a infrastructurii afectate de inundatii, el solicitand prefectilor, ieri, la videoconferinta, sa supravegheze mai atent derularea acestor lucrari. Premierul le-a cerut reprezentantilor Guvernului in teritoriu sa realizeze grafice de lucru, iar acolo unde nu vor fi respectate termenele, sa fie reziliate contractele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.