Fostul director general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Gheorghe Moldoveanu, este cercetat de procurorii Parchetului Tribunalului Constanta pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit purtatorului de cuvint al Parchetului Tribunalului Constanta, procurorul Adina Florea, ancheta in acest caz vizeaza contractele incheiate intre Compania Nationala Administratia Port Constanta si doua societati, SC "Consal Trade" si SC Uti Italy SRL, alaturi de Moldoveanu fiind anchetati si membrii unor comisii de licitatii. Contractul cu cea mai mare miza, de aproximativ 60 de milioane de euro, este cel incheiat cu SC Uti Italy SRL, in vederea executarii sistemului de securitate perimetral pentru Portul Constanta, pentru servicii de mentenanta si service pentru acest sistem.

Totodata, erau avute in vedere servicii de paza, informatice pentru activitati ale comunitatii portuare si servicii de telecomunicatii. Potrivit procurorului Adina Florea, prin includerea mai multor servicii intr-un singur pachet ar fi fost restrictionata intentionat concurenta, aspect dovedit prin faptul ca documentatia de licitatie a fost cumparata de 41 de firme, insa oferte au fost depuse de numai trei firme. Totodata, potrivit aceleiasi surse, daca serviciile ar fi fost licitate separat, s-ar fi creat posibilitatea mai multor firme sa participe la licitatii, in functie de obiectul de activitate.

Contract pe 20 de ani

Ca urmare a licitatiei, la data de 30 noiembrie 2004, intre Compania Nationala Administratia Port Constanta si SC Uti Italy SRL Italia, a fost incheiat un contract de prestari servicii, pretul acestui contract fiind de 245.863 euro/luna, durata de derulare fiind de 20 de ani. La aceeasi data, CNAPMC a incheiat cu aceeasi firma un alt contract, pe o perioada de doi ani, care prevedea intocmirea documentatiei necesare prestarii serviciilor ce faceau obiectul primului contract incheiat cu SC Uti Italy. Potrivit anchetatorilor, acest act nu a fost inregistrat in "Monitorul Oficial" si s-a incheiat fara organizarea vreunei licitatii, valoarea acestui ultim contract fiind de aproximativ 1,1 milioane de euro.

Ancheta in "Cotidianul"

Un alt contract pentru care mai este cercetat fostul director al CNAPMC a facut obiectul unui articol in "Cotidianul", in urma cu o luna. Ziarul nostru a semnalat atunci ca CNAPMC a achizitionat doua autospeciale pentru stingerea incendiilor, pe care le-a inchiriat apoi unei firme private pentru suma de 9.210 de euro. CNAPMC platea insa pentru aceste masini rate de leasing in valoare de 21.436 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.