Sistemul judiciar isi rezolva cu mare dificultate carentele de personal (judecatorii si procurorii necesari ocuparii posturilor vacante sau suplimentate prin cerintele reformei). Aceasta a fost concluzia presedintelui CSM. Ultimul concurs de la INM arata ca faza finala a probelor de admitere inregistreaza o concurenta mai mult decat lejera: doi candidati pe un post de judecator si 0,5 candidati pentru un post de procuror.

Dan Lupascu a avertizat si asupra fenomenului de migratie: de la parchete spre instante. CSM s-a confruntat in ultima perioada cu cel putin 130 de cereri ale unor procurori care vor sa devina judecatori. Doar cinci astfel de solicitari au fost solutionate favorabil, data fiind criza de magistrati din toate parchetele. Vicepresedintele CSM, Liviu Dascalescu, a precizat ca "este un fenomen ingrijorator aceasta migratie".

Dascalescu a declarat ca "multi dintre procurori, vazand prevederile legilor, cred ca se simt mai in siguranta in postul de judecator". Dascalescu a adaugat, sub acelasi tir al intrebarilor - ce vizau independenta magistratului in perioada postdecembrista -, ca "procurorul e mai vulnerabil (din punct de vedere profesional - n.n.) decat judecatorul".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.