Povestea unui cleptoman. Plimbat intre instante, Cristian Ghetu, singurul cleptoman roman „atestat” de psihiatri, isi urmeaza tratamentul printre hotii de la Penitenciarul Rahova

"Cand sunt singur in piata si vad bani, nu ma pot abtine. Ma furnica degetele." Asa sta scris in raportul de expertiza medico-legala psihiatrica a lui Cristian Ghetu. Omul are la activ opt condamnari pentru furt din buzunare. Are 44 de ani, este casatorit si tata a doi copii. Acum se afla la Penitenciarul Rahova, iar colegii de detentie il alinta "Cleptomanu’". Si asta pentru ca, pe 5 mai 2005, Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" l-a diagnosticat ca avand "tulburari de personalitate de tip instabil, carora le este subscrisa si notiunea de cleptomanie". La acel moment, Ghetu deschidea o noua pagina in istoria justitiei romanesti: judecarea primului caz de cleptomanie autentica.

Copilarie la Spitalul 9

In fiecare an, zeci de persoane aduse in fata instantei pentru fapte de furt depun cereri de expertiza psihiatrica care "sa ateste" faptul ca ar suferi de cleptomanie si necesita tratament medical urgent. Singurul cleptoman cu acte in regula a ispasit deja un an si cinci luni din ultima condamnare de trei ani. El spune ca, daca ar trebui sa traga astazi o linie, viata sa ar fi un lung sir de regrete.

Intr-o sala de consiliu de la Penitenciarul Rahova, cu mainile sub masa, atent parca sa nu-si scoata la iveala cel mai ascuns secret, Cristian Ghetu isi povesteste viata. "De cate ori am furat, am fost si prins. Asa e de cand ma stiu! Si cand eram mic, cum furam, cum ma prindeau si ma trimiteau direct la spital. Eram doar un copil si nu-mi dadeam seama prea bine de ce se intampla acele lucruri. Cum prindeam ocazia, fugeam de acolo."

"Noua internari la Spitalul 9" - asa isi caracterizeaza Ghetu copilaria. "Ma luau, ma bagau intr-o camera alaturi de alti baieti. Stateam inchisi toata ziua si ne dadeau calmante. Eram o leguma, iar in maximum doua zile nu mai rezistam si fugeam de acolo."

"Iese fiorul din mine"

Furtul-record al lui Cristian Ghetu este de 300.000 de lei vechi. In rest, "cariera" sa ca hot se invarteste in jurul unor sume precum 10.500 de lei, 30.000 de lei, 5.000 de lei sau 70.000 de lei vechi. "Bani si portofele, atat am furat. Nu o fac tot timpul. Uneori, mai ales cand sunt singur, ma apuca. Daca e cineva langa mine, chiar si un copil, sunt cuminte, simt ca am o preocupare si reusesc sa rezist", relateaza Ghetu.

Rugat sa descrie cu exactitate ce simte chiar inainte sa fure, Ghetu ia o pauza de cateva secunde. Pare ca incearca sa adune toate elementele intrebarii, sa le dea un sens, iar in final raspunde chinuit: "E o senzatie anume, nu pot sa explic ce simt. Simt un impuls, de parca ar iesi fiorul din mine". Completeaza imediat: "Nu, nu e satisfactie! Pur si simplu nu reusesc sa-mi dau seama. Oricum, intotdeauna, cum am furat, am si fost prins".

Apoi incearca sa detalieze senzatia, fara prea mare succes. Se invarteste in jurul cozii, revine la aceiasi termeni, "putere", "apucatura" sau "incapabil", iar in final trage concluzia folosind o expresie care a auzit-o de curand si i se pare ca i se potriveste de minune: "Un om insemnat. Asa sunt eu".

"Ma dusesem dupa macinici"

"Eram la piata, aveam destui bani la mine. Ma dusesem la cumparaturi. Am vazut ca buzunarul de la geanta unei doamne era intredeschis si i-am luat portofelul. Imediat l-am aruncat pe jos si am plecat. Nu am apucat sa fac cativa pasi si am fost prins si dus la circa. Si acum, cand ma suna, baiatul meu imi spune: "Te-ai dus dupa macinici, tata. Dupa macinici..."". Aceasta ultima "isprava" i-a adus lui Ghetu o condamnare de trei ani. Si-a pierdut slujba - pe care o considera "extrem de bine platita" - de muncitor in constructii in Bulgaria. Au inceput perindarile prin justitie si zile de condamnari la Jilava.

"Nu simt nicio satisfactie cand fur. Pur si simplu, nu pot sa imi dau seama.
Cristian Ghetu"

"Da’ de banii celor pe care i-ati furat ce spuneti?"

Viata lui Cristian Ghetu s-a schimbat pe 31 mai 2004. La cererea repetata a avocatului Cristian Ene - cel care l-a aparat si pe presedintele Traian Basescu in procesul cu Mugur Ciuvica -, Tribunalul Bucuresti a incuviintat realizarea unei expertize psihiatrice de tip cleptomanie. La aproape un an si dupa ce toti cei patru medici care l-au consultat fusesera amendati cu cate patru milioane de lei pentru tergiversarea procedurilor, expertiza a fost realizata. Concluzia: "Cristian Ghetu prezinta diagnostic de tulburare de personalitate de tip instabil impulsiv".

Pe 27 iunie 2005, aparatorul Cristian Ene solicita un supliment la primul raport psihiatric. Vine verdictul final: "Notiunea de cleptomanie este subscrisa diagnosticului de personalitate de tip instabil impulsiv". Cristian Ghetu devenea primul cleptoman judecat in istoria justitiei din Romania.

Avocatul cleptomanului cere achitarea acestuia si aplicarea unei masuri de tratament medical. Stupoare: desi la urmatorul termen chiar si procurorul solicita o micsorare a pedepsei lui Ghetu, Tribunalul Bucuresti respinge cererile ambelor parti si ii mentine sentinta de trei ani de inchisoare. "La ultimul termen de la Curtea de Apel, judecatoarea mi-a spus ca nu se pune problema sa fiu achitat. "Sunteti cleptoman? Da’ de banii celor pe care i-ati furat ce spuneti?" Chiar asa mi-a spus!", declara Ghetu.

Doua zile fara aer

De cand a fost mutat de la Penitenciarul Jilava la Rahova nu a fost vizitat de vreun psihiatru. De fapt, nu a fost vizitat de niciun fel de medic. "Sunt diabetic si mi-e foarte greu. De doua zile nu am fost scosi la aer", se plange Ghetu.

Ce urmeaza? Potrivit avocatului Cristian Ene, CEDO este capatul drumului. "Le e pur si simplu frica sa-l lase liber. Cineva va trebui tras la raspundere pentru cele 17 termene in instanta, plus un an si cinci luni cat omul acesta a stat in detentie", incheie magistratul.

Cleptomania - impulsul patologic de a fura

Potrivit specialistilor, "cleptomania este neputinta de a rezista impulsului de a fura". In "Dictionarul explicativ al limbii romane" (DEX), cleptomania este definita astfel: "Manie caracterizata prin impulsul patologic de a-si insusi prin furt bunuri straine, fara a avea nevoie de ele si fara a urmari vreun profit material". Cauza exacta a cleptomaniei nu este cunoscuta, insa apare deseori pe fondul unor alte probleme de ordin psihologic: depresie, anxietate, abuz de alcool sau droguri etc. Printre simpomele cleptomaniei se numara neputinta cronica de a rezista impulsului de a fura lucruri fara valoare personala, o senzatie de usurare, bucurie sau placere care apare in momentul furtului si faptul ca actul de a fura nu se datoreaza unei furii de moment sau unui act de razbunare.

Cum este diagnosticat un cleptoman

1. Medicul extrage orice fel de antecedente psihiatrice, abuz sau dependenta de alcool sau droguri.

2. Subiectii sunt chestionati asupra posibilelor motive care-i fac sa fure: obiecte, depresii, anxietate, furie sau plictiseala.

3. Se afla daca furtul are un caracter periodic sau continuu. Se incearca identificarea celui mai mare interval de timp in care subiectul nu a furat.

4. Subiectul este chestionat asupra numarului de arestari si incarcerari primite pentru furt. De asemenea, se stabilesc starea civila, starea sociala si situatia profesionala a acestuia.

A vrut sa-i fure portofelul propriului avocat!

In timp ce era prezentat in fata Tribunalului din Versailles, sub acuzatia de furt, un francez in varsta de 31 de ani a fost prins in sala de judecata in timp ce incerca sa-i fure portofelul avocatului sau. Din nefericire pentru acesta, politistii in civil prezenti in sala s-au ridicat brusc si au inceput sa strige: "Politia!". Barbatul a fost retinut fara sa opuna niciun fel de rezistenta. "Nu am mai vazut niciodata asa ceva", declara presedintele tribunalului, imediat dupa incident. Cat despre autorul furtului, acesta a sustinut ca "tentatia a fost prea puternica" si nu s-a putut abtine.

"Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ori nu putea fi stapan pe ele.
Articolul 48 din Codul Penal "


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.