Fostul sef adjunct al Militiei Timis a fost eliberat conditionat inca din septembrie. Colegul sau, Iosif Veverca, a fost gratiat pe 23 decembrie 2003

Fostul sef adjunct al Militiei Timis, Ioan Corpodeanu, implicat in reprimarea manifestatiei de la Timisoara din decembrie 1989, ramane in libertate. Aceasta deoarece Corpodeanu a fost eliberat conditionat inca din luna septembrie a acestui an, dupa ce a ispasit mai mult de jumatate din pedeapsa, potrivit unor surse din cadrul penitenciarelor. Potrivit legislatiei, in cazul in care un detinut eliberat conditionat nu respecta regulile eliberarii conditionate, instanta care i-a acordat acest tip de eliberare poate dispune revocarea ei si, deci, reincarcerarea. Decretul prezidential de gratiere si revocarea acesteia nu influenteaza starea de libertate a fostului sef adjunct al Militiei timisene. Reamintim ca, in dosarul "Lotul Timisoara", Ioan Corpodeanu a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, prin sentinta penala 6/1991 a Curtii Supreme de Justitie.

Prin aceeasi sentinta au fost condamnati tot la cate 15 ani de inchisoare si Iosif Veverca, fostul sef al Serviciului Judiciar al Militiei Timis), Ion Coman - fost secretar general al CC al PCR, Ilie Matei - fost membru CPEx, Ion Deheleanu, fost sef al Militiei Timis, si Traian Sima, fostul sef al Securitatii Timis. Cornel Pacoste, membru CC al PCR, a primit 10 ani de inchisoare. Alte 19 persoane au fost achitate. Din motive de boala, Iosif Veverca a fost gratiat si el anul trecut prin decretul prezidential 933 din 23 decembrie. Cei sapte au fost condamnati pentru reprimarea manifestantilor din Timisoara, in perioada 16-21 decembrie 1989, actiune sangeroasa in urma careia au murit 33 de persoane si alte 300 au fost ranite. Initial, acuzatia a fost de genocid, dar, in final, instanta de judecata a schimbat incadrarea juridica in omor deosebit de grav.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.