Maghiarii s-au despartit printr-o bariera din cauza unui diferend intre judetele Harghita si Covasna. Harghitenii incaseaza banii de la turistii care urca pina la Lacul Sfinta Ana, iar covasnenii repara drumul pina acolo.

Incasarile din vizitarea statiunii Balvanyos si a Lacului Sfinta Ana au devenit subiect de harta intre Consiliile Judetene Harghita si Covasna. Punctele de interes turistic apartin judetului Harghita, deci acolo merg si incasarile, in timp ce drumul de acces tine de Consiliul Judetean Covasna, care suporta reparatia si intretinerea lui.

Ocol de 100 km

De doua luni, drumul a fost inchis in dreptul localitatii covasnene Bixad, pe motiv ca o parte din el s-a surpat. Custodele rezervatiei Lacului Sfinta Ana, Ladislau Kereszy, e suparat pentru ca acolo se mai poate ajunge pe un alt drum, care ocoleste cam 100 de kilometri, din acest motiv, numarul vizitatorilor scazind cu 65 la suta. "Am pierdut cam 500 de milioane de lei". Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Alexandru Petres, incasarile de la turisti nu se aduna direct la bugetul judetean, insa "pierderea exista pentru judet, prin scaderea numarului de vizitatori". Custodele rezervatiei, Ladislau Kereszy, sustine ca nu era obligatoriu ca drumul sa fie inchis in totalitate. "Se poate circula pe un singur fir, cu masina mica. Nu era nevoie sa puna bariera si bolovani". Kereszy sustine ca la mijloc ar fi si un alt interes al autoritatilor de la Covasna: "Probabil ca au cerut si harghitenilor sa participe la refacerea drumului".

Covasna ar vrea ceva bani

Sefii de la Covasna neaga ca la mijloc ar fi vorba de un santaj, insa confirma ca jinduiesc la incasarile din turism: "Ei taxeaza turistii, si din banii aceia sustin toata zona. Aceasta ar trebui regindita administrativ, sa participe ambele consilii judetene la sustinerea ei, inclusiv la refacerea infrastructurii", ne-a declarat vicepresedintele CJ Covasna, Lajos Vajda. Potrivit lui Vajda, reparatia drumului costa 12 miliarde de lei si accesul va fi posibil doar peste o luna si jumatate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.