Sotia lui Miron Mitrea a fost numita notar, desi depasise varsta pana la care putea fi stagiara, functia de notar stagiar era incompatibila cu calitatea de parlamentar si oricum nu s-a prea prezentat la serviciu

Cazul numirii ilegale a Manuelei Mitrea in functia de notar public de catre fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu, prezentat ieri de "Evenimentul zilei", a starnit reactii imediate. Ministerul Justitiei s-a autosesizat in acest caz, iar Parchetul General a demarat verificari care ar putea duce la deschiderea unui dosar de cercetare. In acelasi timp, ies la iveala alte ilegalitati si vicii de procedura legate de obtinerea statutului de notar al sotiei lui Miron Mitrea. Voci din conducerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) sustin ca nu numai ordinul de numire ca notar al Manuelei Mitrea este ilegal, ci si modalitatea in care aceasta a urmat stagiul de doi ani, facut la cabinetul notarial al lui Vasile Varga din Braila. Mai mult, doamna Mitrea depasise cu trei ani varsta pana la care mai putea deveni notar stagiar.

Deputata, incompatibila cu stagiara

Reactia cea mai dura in cazul notarului Manuela Mitrea a avut-o chiar presedintele onorific al UNNPR, Petru Tanase, fost presedinte al uniunii si actual presedinte al Camerei Notarilor Publici Brasov. Considerat "parintele" Legii 36/1995, care reglementeaza activitatea notarilor, Tanase a aratat ca Manuela Mitrea a incalcat legea, in primul rand cand a facut stagiatura in acelasi timp in care era si deputat. "Notarul stagiar, conform legii, are o relatie de munca cu notarul angajator, trebuie sa fie la cabinetul notarial de luni pana vineri, inclusiv, si sa aiba contract de munca.

Or, regulamentul Camerei Deputatilor spune clar ca un parlamentar este incompatibil cu un astfel de contract de angajare, tocmai pentru ca deputatul trebuie sa fie la parlament!", a spus Tanase. Pe de alta parte, acesta sustine ca Manuela Mitrea nici nu prea a dat pe la cabinetul notarului Varga, unde si-ar fi facut stagiatura. "Notarul Varga a facut o sesizare la Consiliul UNNPR ca Mitrea nu se prezinta la stagiu si ca el nu-i va da aprobare pentru primirea ordinului", a adaugat Tanase.

O varsta ilegala

Tanase ne-a mai declarat ca a avertizat in mai multe randuri conducerea uniunii asupra "derapajelor" de la lege in cazul numirii unor notari, inclusiv in cazul Mitrea. "Cand am ridicat problema, mi s-a raspuns: "Ce sa facem noi?"", afirma Tanase.
Printr-o prevedere din Legea 36/1995 se stabileste ca o persoana care a depasit varsta de 35 de ani a nu poate fi notar stagiar. Totusi, pentru Manuela Mitrea s-a facut o noua exceptie. Astfel, in 2001, cand sotia fostului ministru al transporturilor a devenit notar stagiar, avea 38 de ani, deci cu trei ani mai mult decat limita maxima impusa de lege.

UNNPR a inchis ochii si gura

Contactat de "Evenimentul zilei", notarul Vasile Varga din Braila, la cabinetul caruia Manuela Mitrea si-a facut stagiatura, a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Petru Tanase. "M-a sunat domnul Manescu dimineata (n.r. - presedintele UNNPR), eu nu pot da declaratii, sunati acolo. La revedere!", a spus Varga, dupa care a inchis telefonul. La UNNPR insa, presedintele Viorel Manescu nu a fost de gasit pana la inchiderea editiei, iar purtatorul de cuvant al uniunii a avut telefonul inchis. Ministerul Justitiei, organismul care supervizeaza activitatea UNNPR, a reactionat ieri prompt la articolul din EVZ. "Ministerul Justitiei va verifica in ce mod au fost respectate conditiile legale de emitere a ordinului de numire ca notar a Manuelei Mitrea si, in functie de rezultatele acestor verificari, se vor lua masurile care se impun", ne-a declarat Marilena Stancu, purtator de cuvant al Ministerului Justitiei.

Cum a ajuns Manuela notarita

In editia de ieri, "Evenimentul zilei" a dezvaluit ca Manuela Mitrea a fost numita notar prin ordinul fostului ministrul al justitiei, Rodica Stanoiu, in noiembrie 2003, fara ca sotia lui Miron Mitrea sa fi sustinut examenul legal. Conform Legii 36/1995, a functionarii cabinetelor notariale, Mitrea ar fi trebuit sa dea un examen cu o comisie a UNNPR pentru a primi ordinul, iar ordinul nu putea fi emis de Rodica Stanoiu fara acordul Consiliului UNNPR.

Triunghiul declaratiilor

Din declaratiile personajelor principale implicate in numirea ilegala a Manuelei Mitrea ca notar se poate reconstitui modul in care sotia lui Miron Mitrea a obtinut acest post.

Manuela Mitrea: "Am facut o cerere la doamna ministru Rodica Stanoiu pentru numirea ca notar public. Apoi m-a chemat doamna ministru si m-a testat, adica mi-a pus mai multe intrebari. Eu oricum aveam experienta de peste cinci ani in profesii juridice, pentru ca fusesem sefa cabinetului parlamentar al lui Oliviu Gherman, apoi parlamentar".
Rodica Stanoiu: "I-am dat ordinul Manuelei Mitrea, e adevarat, dar cei de la Uniunea Notarilor nu s-au opus".

Viorel Manescu, presedintele UNNPR: "Cum sa te opui ordinului ministrului?"


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.