Romanii cumpara si utilizeaza medicamente care fac mai mult rau decat bine. In plus, aceste medicamente au fost chiar interzise in multe tari ale lumii. Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, releva faptul ca pana si banalul Algocalmin are efecte secundare mai grave decat afectiunea pe care o trateaza.

Astfel, sustine prof. Mungiu, medicamentul provoaca o scadere a granulocitelor din sange, care ar provoca o boala letala ce debuteaza cu o infectie supraacuta. Alaturi de Algocalmin, pe lista analgezicelor considerate nocive de catre tarile occidentale se afla Dipyrone, Novalgin, precum si cele care au la baza fenilbutazona, medicamente utilizate foarte frecvent in Romania. In Statele Unite, fabricarea Algocalminului (cunoscut sub denumirea de Metamizol) a fost interzisa cu desavarsire inca din anul 1973, in urma recomandarilor facute de Asociatia Medicala Americana.

Interdictii de comercializare a medicamentului au fost introduse si in Suedia, Germania, Olanda, Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Arabia Saudita, Kuweit etc. In tari precum Belgia, Algocalminul este pastrat la sectiunea otravuri, existand obligatia aplicarii pe flacon a etichetei "cap de mort". Profesorul Mungiu considera ca cel mai mare pericol il constituie, in tara noastra, automedicatia, in conditiile in care Algocalminul se elibereaza fara prescriptie medicala. Astfel, automedicatia nu poate fi controlata, existand persoane care folosesc comprimate sau fiole de cateva ori pe saptamana.

Totodata, prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu sustine ca in Romania ar trebui sa se ia masuri urgente de restrictionare a eliberarii medicamentului, administrandu-se doar in cazul in care nu exista alternativa terapeutica si propune initierea unor studii farmaco-epidemiologice serioase, care sa urmareasca incidenta efectelor adverse ale Algocalminului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.