Barbatii si femeile isi folosesc creierul total diferit, argument pe cat de vechi, pe atat de sensibil.

Totodata, subiectul a inspirat numeroase carti, dar si bancuri. Americanul Michael Gurian, psiholog si autor al cartii "Ce ar putea gandi el?", si-a propus sa clarifice controversata problema. El sustine ca aproximativ o suta de diferente structurale au fost identificate pana in prezent intre creierul femeilor si cel al barbatilor.

"Pentru ca au tendinta de a compartimenta comunicarea intr-o portiune mai mica a creierului, barbatilor le e mult mai usor sa abordeze direct un subiect. in schimb, femeile stocheaza mult mai multa informatie, aud mai mult, simt mai mult", comenteaza Gurian. Potrivit oamenilor de stiinta, barbatii au mai multa activitate cerebrala in centrele mecanice, in timp ce la femei acest lucru se manifesta in centrele verbale si emotionale.

Diferentele se observa inca din primii ani de viata. "O papusa este de-a dreptul vie pentru o fetita de cativa ani. insa este foarte probabil ca un baiat de doi ani sa rupa capul papusii. Baiatul gandeste in termeni mecanici. El foloseste papusa ca pe un obiect", explica psihologul, citat de CNN. in incercarea de a intelege mai bine natura acestor diferente, oamenii de stiinta au patruns tot mai adanc in tainele materiei cenusii.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca suprafata ce asigura comunicarea intre cele doua emisfere e mai mare la majoritatea femeilor. in termeni simpli, acest lucru demonstreaza ca la femei comunicarea este mai buna intre cele doua emisfere, fapt ce ar putea explica studii precedente ce au demonstrat ca femeile sunt mai capabile sa efectueze activitati multiple simultan. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca informatia circula mai rapid intre cele doua emisfere ale creierului barbatesc.

Totul se reduce la gene, apreciaza medicul Marianne Legato, de la Universitatea Columbia. Femeile se nasc cu doi cromozomi X, iar barbatii cu un cromozom X si un cromozom Y. "in acel cromozom Y sunt incluse cel putin 21 de gene unice care controleaza pana la nivelul celulelor numeroase operatiuni efectuate de corpul uman", a explicat ea, precizand ca aceste diferente genetice explica mai multe diferente intre sexe, cum ar fi faptul ca barbatii pot bea mai mult alcool fara sa se imbete. Din pacate, nu se explica si de ce barbatii prefera sa lase capacul WC-ului ridicat sau de ce femeile au o fobie in a duce gunoiul.

Cercetatorii pregatesc masina de citit ganduri intr-o reusita ce ar putea facilita, intre altele, intelegerea mai aprofundata a diferentelor intre sexe in ceea ce priveste activitatea cerebrala, oamenii de stiinta ar putea, nu dupa mult timp, sa citeasca gandurile oamenilor. O echipa de cercetatori americani a reusit reperarea unei secvente din filmul "The Good, the Bad and the Ugly" in activitatea cerebrala a circa zece persoane. "Am putut distinge o scena de alta", a declarat cu satisfactie neurochirurgul Itzhak Fried, din cadrul Universitatii California. Studiul demonstreaza ca pot fi depistate secventele pe care le priveste subiectul in baza impulsurilor electromagnetice emise de creier.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.