Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementae in domeniul Gazelor Naturale, Stefan Cosmeanu pretul gazelor ar putea creste la anul cu aproximativ 40-50 la suta, mai mult acestea ar putea ajunge la nivelul celor din import.

Astfel, daca in 2004, pretul de import al gazului a fost de 150 dolari pentru 1.000 metri cubi, iar cel din productia interna a fost de 60 dolari pentru 1.000 de metri cubi, anul acesta, pretul de import este de 224 dolari, iar cel din productia interna este de 90 dolari.

In ceea ce priveste gradul de deschidere a pietei romanesti a gazelor naturale, Stefan Cosmeanu spune ca este de aproximativ 50 la suta, iar pana in prezent au fost declarati eligibili un numar de 130 de agenti economici.

Volumul de gaze naturale tranzactionat pe acesta piata este estimat in prezent la 9,15 miliarde de metri cubi.

Pana la 1 iulie 2006, gradul de deschidere al pietei de gaze va trebui sa fie de 75 la suta, conform presedintelui ANRGN.

Anul trecut si in primele doua trimestre din 2005 sursele de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului intern au fost asigurate din productia interna in proportie de 60 la suta, iar restul au fost importate din Federatia Rusa.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.