Locul 4. Conduce o „aripa” in PNL, Rompetrol, are o avere impresionanta si se bucura de prietenia premierului. A confirmat ca „si bogatii plang”

Cel mai bogat politician din Romania - cu o avere estimata la peste 300 de milioane de dolari - apare frecvent in topul sondajelor de opinie la capitolul "neincredere". Romanii ascociaza imaginea de bogatas mai degraba cu hotia decat cu afacerile cinstite. Raspunsul milionarului in dolari este ca "o Romanie intreaga traieste in mentalitatea comunista, refuza succesul capitalist si considera ca averea nu se poate acumula decat din furt, pentru ca asa am fost invatati jumatate de secol la scoala".

Insa la aceasta imagine pe care o are Dinu Patriciu au contribuit din plin evenimentele petrecute in primele luni ale acestui an cand a fost pus sub urmarire penala pentru fapte care tin de privatizarea SC Petromidia SA si pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Conform Media Monitoring, Dinu Patriciu a fost printre cei mai mediatizati romani in primele luni ale acestui an. Cele mai multe aparitii l-au prezentat intr-un context negativ.

"Nu-mi place ca in loc sa-mi fie recunoscuta munca mi se spune "controversatul" om de afaceri sau mai stiu eu cum. Asta se intampla pentru ca traim intr-o societate in care judecata faptelor economice se face in piata publica, iar oamenii sunt executati la televizor inainte de a fi gasiti vinovati. Executati prin vorbele politicienilor si prin comunicatele organelor statului care ar trebui discret si eficient sa-si faca treaba", spune Dinu Patriciu in sediul Rompetrol din centrul Bucurestiului, flancat de doi consilieri.

Arhitectul seicului

Pana sa ajunga "controversatul om de afaceri", Dan Costache Patriciu - nascut in Bucuresti, in 1950 - si-a construit o cariera de arhitect. In 1975, dupa absolvirea facultatii, a fost repartizat la Institutul de Proiectari al Ministerului Comertului Exterior. In 1978 era admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectura din Bucuresti. Deseneaza mult, fumeaza Marasesti si are succes la un concurs international. Asa a ajuns sa construiasca un palat la Abu-Dhabi pentru fiul seicului Reza. Reuseste, intre 1984 si 1990, sa plece pe timpul verii de mai multe ori in Emiratele Arabe Unite pentru realizarea unor proiecte asemanatoare.

Ca profesor isi dezvolta o adevarata fabrica de meditatii la desen, pe care acum o numeste "scoala privata pentru cei care doreau sa devina arhitecti", unde se pregateau 85 de elevi pe an. Printre cei care spun ca au trecut prin aceasta "fabrica" a lui Dinu Patriciu se numara si cunoscutul solist Dan Bitman, care a dezvaluit insa ca nu a luat examenul.
Dupa 1990 intra in politica si afaceri: imobiliare, presa, servicii financiare si, in cele din urma, petrol.
In 1996, Dinu Patriciu era inclus pentru prima data de agentia Reuters intr-un top al "Noilor imbogatiti din Romania" care au facut rapid avere dupa evenimentele din decembrie 1989.

Ancheta, mostenire de familie

Puterea de azi a "baronului petrolului" se datoreaza in principal activitatii grupului Rompetrol - privatizat in 1993, la care Patriciu a preluat controlul in 1998. Odata cu trecerea anilor, compania a devenit o forta in domeniu. In afacerile cu petrol a intrat in 1996, dar prima data numele sau este asociat cu afaceri de combustibil in octombrie 1995, cand agentia Mediafax preciza ca "specialistii IGP cerceteaza legalitatea contractului de vanzare-cumparare a unui cargo, tranzactie in care sunt implicati liderii PL-’93, Dinu Patriciu si Raymond Luca". Cei doi, preciza sursa citata, au fost cercetati pentru evaziune fiscala, dar nu au fost condamnati.

Aceasta este prima ancheta in care numele lui Dinu Patriciu este asociat in afacerile cu petrol, ultima fiind "Scandalul Petromidia" - nefinalizata inca - dar care la inceputul acestui an a culminat cu retinerea pentru 24 de ore a acestuia.

O stranie coincidenta face ca tatal lui Dinu Patriciu, Valeriu Patriciu (1903-1987) sa fi fost anchetat de statul roman tot intr-un scandal cu petrol. Fost inginer in mine, doctor in geologie, geofizica si mineralogie, Valeriu Patriciu a lucrat ca geolog-sef, incepand cu anul 1935, in Societatea Astra Romana, o sucursala a trustului petrolifer Royal Duch-Shell Co. Acesta functiona in Romania cu capital anglo-olandez. In acea vreme, Inspectoratul Minier al Statului acuza Societatea Astra Romana ca exploata petrol din zone proprietate a statului, cu sonde deviate. Parchetul Militar a inceput o ancheta si a fost deschis procesul "Sondelor deviate" care a facut valuri timp de doi ani in presa vremii. Valeriu Patriciu se plangea atunci de faptul ca "procesul mi-a dat mari batai de cap".

"Asa este, tata a fost petrolist. In momentul in care am luat decizia rationala de a trece spre petrol, de a ma indrepta spre domeniul energiei, evident ca a jucat un rol si copilaria in care auzeam despre miscari tectonice, sinclinale... si asa mai departe. Dar probabil ca exista si un destin", spune, astazi, fiul lui Valeriu Patriciu.

Cel mai puternic afacerist roman din lumea petrolului fumeaza mult, vorbeste cu masura. Pufaie aceleasi tigari cu care era asociat serialul Dallas, fictiunea cu petrolisti texani, dar tine sa precizeze ca nu se regaseste in personajele "telenovelei despre care vorbim".

"Mi s-a propus, la un moment dat, sa ma identific, am si primit o oferta sa-l folosesc publicitar pe J.R. Ewing, dar nu am dorit si a preluat ideea alta companie. Insa "never say never" ramane una dintre afirmatiile emblematice pentru industria asta. Niciodata sa nu spui niciodata si in dragoste, si in afaceri. Are perfecta acoperire", precizeaza Patriciu.

"Primul milion de dolari l-am obtinut din proiectare de arhitectura si dezvoltare imobiliara. Fara legatura cu petrolul. Chestia cu "primul milion de dolari" e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este ca intr-adevar cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, si dupa aia incep sa se acumuleze mult mai usor deoarece capitalismul se bazeaza pe un vechi proverb romanesc - "Ban la ban trage". Nu e deloc liric, asa e realitatea." Dinu Patriciu, septembrie 2005

INTERVIU

"Oamenii politici sunt extrem de neinsemnati"

EVZ: Primul capitalist roman a ajuns, dupa 15 ani de democratie, intr-o celula. Nu e trist?

Dinu Patriciu: Cred ca este un fenomen social refuzul, de catre o parte a populatiei, al succesului capitalist. E un moment de criza pe care trebuie sa-l depasim. Trebuie sa parasim populismul demagogic al politicienilor, pe de-o parte, trebuie sa depasim tendinta generalizatoare de a acuza tot ceea ce are succes, trebuie sa incepem sa avem competenta de a face deosebirea dintre bine si rau intr-o lume a competitiei.

Ataca politicienii economia nationala?

Oamenii politici sunt extrem de neinsemnati din punctul de vedere al capacitatii de decizie reala. De aceea politica are nevoie de comunicare cu mediul de afaceri. Nu se poate desparti politica de afaceri prin ziduri. Iar discutia nesfarsita despre coruptie e, in cele din urma, o prostie. Romania este o tara mult mai cinstita decat multe dintre vecinele ei, si asta v-o spune un om care are afaceri in 12 tari. E un mediu extrem de cinstit si de european in Romania, dar vorbind despre coruptie ne autoflagelam.

Ce ati fi facut daca nu ajungeati arhitect?

Tata m-a oprit sa ma fac pictor. M-a sfatuit sa nu dau la arte plastice si sa ma fac arhitect. I se parea mai serios. Oricum ma faceam arhitect, pentru ca ma jucam cu cuburile inca din frageda pruncie.

Pe aripa cu Tariceanu

In politica, Dinu Patriciu s-a facut remarcat de mai multe ori ca recordman la absente in Parlamentul Romaniei. In luna martie a anului 1996 conducea in clasamentul deputatilor chiulangii si a mai aparut de cateva ori pe timpul mandatelor de parlamentar in acest clasament, pana cand a renuntat la statutul de deputat in favoarea afacerilor, pe 18 iunie 2003, din motive de incompatibilitate. A ramas presedinte al filialei PNL Prahova si sfatuitor al premierului Calin Popescu-Tariceanu, prietenul cu care, de altfel, si-a inceput activitatea politica inca din 23 iulie 1990, cand lua fiinta Partidul National Liberal-Aripa Tanara.

PNL-AT a aparut ca reactie la refuzul conducerii PNL de a accepta restructurarea partidului, si desprinderea grupului condus de Dinu Patriciu, Calin Popescu-Tariceanu si Viorel Catarama a insemnat inceputul sciziunilor in miscarea liberala. PNL-AT s-a transformat mai tarziu in PL-’93, iar Dinu Patriciu a aparut mereu ca lider al acestui partid, osciland intre scandaluri si dorinta de a vedea toti liberalii sub umbrela aceluiasi partid. Acest lucru s-a realizat in 1998, dar si azi in PNL se vorbeste despre o "aripa Patriciu".

Ca politician s-a remarcat doar printr-o candidatura esuata la Primaria Capitalei, in 1996, dar a fost intotdeauna perceput drept cel care trage sforile din spatele scenei.

"Influenta nu poate sa se bazeze decat pe realitati. Atunci cand activitatile tale au o influenta asupra comunitatii si asupra evolutiei ei, de-aici vine puterea", rezuma petrolistul puterea sa si adauga in final: "Din ce v-am spus ma puteti scoate si monstru, si urias, depinde ce alegeti. Ma puteti face negru sau alb"...

Ce spun altii despre el

"In aprilie 1998, Dinu Patriciu impreuna cu un grup de acoliti, prin actiuni destabilizatoare si marsave, au incercat sa impuna comasarea prin absorbtie a Partidului Liberal cu Partidul National Liberal." - Niculae Cerveni

"Dinu Patriciu a salvat o rafinarie din moarte clinica, a repus-o pe picioare, a facut-o performanta, a angajat, a platit saci de bani taxe la stat, s-a zbatut intr-o economie de piata ca vai de ea." - Gabriela Vranceanu Firea

"In celula numarul 23 de la IGP, in care a fost zvarlit Patriciu timp de mai multe ore, exista o persoana care sta acolo de luni de zile, fara a fi judecata. Este un hacker al carui prenume - l-a retinut Patriciu - este Dan. Celula este pestilentiala, plina de sobolani." - Sorin Rosca Stanescu

Momentele puterii

Ministrul

1978. Este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectura din Bucuresti de unde, impreuna cu cativa colegi, castiga un concurs international de arhitectura pentru construirea unui palat la Abu-Dhabi pentru fiul seicului Reza. Acest lucru ii faciliteaza deplasari anuale in Emiratele Arabe Unite

1990. Membru fondator al PNL, se rupe de seniori si infiinteaza PNL-Aripa Tanara impreuna cu Calin Popescu-Tariceanu si Viorel Catarama, producand o prima ruptura in randul liberalilor

1991. Partidul pe care-l conduce semneaza, alaturi de FSN, Carta pentru Reforma si Democratie, intrand in guvernul Roman remaniat. Dinu Patriciu devine ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.

1992. Este ales deputat in Parlamentul Romaniei, de unde afirma ca "va lupta pentru interesele intreprinzatorilor privati"

1993. Transforma PNL-AT in PL-’93.

1996. Candideaza la functia de primar general al Bucurestiului si este pentru prima data inclus intr-un top al "noilor imbogatiti" de catre agentia de presa Reuters.

Industriasul

1998. Achizitioneaza compania Rompetrol, care avea sa-l faca unul dintre cei mai temuti adversari de pe piata energetica. Au urmat apoi rafinariile Vega si Petromidia

2000. Intra in biroul de conducere al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania

2002. Reuseste cea mai importanta tranzactie pe piata petroliera: perfectarea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena.

2005. Unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, Calin Popescu-Tariceanu, devine premierul Romaniei. Aprinde un mai vechi conflict cu Traian Basescu, care-l nominalizeza ca una dintre cele trei persoane care l-au facut pe Tariceanu sa-si schimbe decizia de a demisiona.

CE SE STIE MAI PUTIN
Primul capitalist de dupa ‘89

Intr-unul dintre birourile sale, Dinu Patriciu pastreaza inramata si agatata de perete "Autorizatia de functionare nr. 1", obtinuta in februarie 1990, la infiintarea firmei Alpha.

"Este perfect adevarat ca eu am infiintat prima firma privata din Romania de dupa 1989. Avea sapte de zero si un unu la coada. Faceam proiectare de arhitectura. Toata lumea facea proiecte in ‘90. Toti visam, nu? Si apoi m-am apucat de imobiliare", spune afaceristul.

Prima firma pe care a condus-o Dinu Patriciu avea 20 de angajati. Azi, doar grupul Rompetrol numara peste 7.500 de angajati.

Patriciu s-a facut remarcat in presa mondena internationala dupa ce a avut o altercatie cu actorul american Jude Law pe Aeroportul Otopeni. L-a confundat cu un hot pentru ca Law s-a urcat in fosta masina a fratelui lui Patriciu, recent vanduta unei case de film.

Notele lui Dinu Patriciu

Locul 4, media: 8,37
Avere: 10.00
Patriciu ocupa locul al saptelea in ultimul "Capital top 300", cu 300-350 de milioane de dolari.

Influenta: 8,75
Presedintele Basescu a afirmat ca Dinu Patriciu l-a determinat pe premierul Tariceanu sa renunte la demisie in criza anticipatelor. Patriciu este conectat nu doar cu mediile politice, ci si cu presa, prin intermediul fostului sau colaborator de la Rompetrol, Sorin Marin, detinatorul unor pachete importante in trustul "Academia Catavencu".

Acces la decizie: 5,25
Nu are functii in stat, iar influenta pe care o are in PNL nu se concretizeaza in acte de decizie la nivelul executivului.

Notorietate: 9,50
A devenit cunoscut la inceputul anilor ‘90, ca politician din generatia tanara, in Partidul National Liberal-Aripa Tanara. Carisma, discursul transant si eleganta l-au ajutat sa se impuna.

IN "EVENIMENTUL ZILEI"
Patriciu - afaceri si politica

"Atac la Stolojan". Pentru prima data Dinu Patriciu a criticat la scena deschisa politica lui Theodor Stolojan. Acesta a afirmat ca liberalii nu au nevoie de nici o alianta electorala, iar apropierea PNL de PD ar fi "contra naturii".

10 februarie 2003
"Patriciu il acuza pe Tender de santaj". Dinu Patriciu sustine ca PNA investigheaza privatizarea Petromidia pentru ca Rompetrol n-a salvat RAFO de la faliment.

3 iunie 2004
"Patriciu, Gica Contra PNL". 18 liberali din conducerea partidului au votat initial impotriva propunerii ca orice tip de colaborare cu PSD sa fie exclusa in mod explicit.

4 decembrie 2004
"Dinu Patriciu, trei capete de acuzare". Procurorii Parchetului General au decis: spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune. 30 martie 2005
"Patriciu, pus in libertate". Tribunalul Bucuresti a apreciat ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul privind privatizarea Petromidia. La iesirea din tribunal, Patriciu a inceput sa planga.

29 mai 2005
"Celula de criza a lui Patriciu". In scurta sa detentie, multimiliardarul a impartit arestul cu un hot si un talhar. Imediat dupa ce a fost eliberat, patronul Petromidia a spus ca a impartit celula cu un hacker caruia ii este recunoscator: "Mi-a dat sa mananc niste lapte cu fulgi de ovaz". 31 mai 2005

Puncte tari

BUN MANAGER: A reusit sa invie Petromidia cand toti considerau rafinaria doar un morman de fier vechi si a facut-o profitabila. Se mandreste ca Rompetrol, compania pe care o conduce, aduce un procent insemnat de bani la bugetul de stat.

CONSECVENT: Cu toate ca a existat intotdeauna o "aripa Patriciu" in PNL, a fost printre sustinatorii aducerii tuturor liberalilor sub umbrela aceluiasi partid. S-a aflat printre cei care au fortat aceasta unificare realizata in ‘98.

SUPRAVIETUITOR: Iese parca mai puternic din fiecare scandal, reusind sa se ridice in picioare dupa cele mai grele situatii. Un exemplu este faptul ca dupa arestarea sa a reusit sa-l faca pe premier sa se razgandeasca in privinta demisiei, desi nu recunoaste acest lucru.

Puncte slabe

CAMELEON: Desi vopsit liberal de la inceputul lui 1990, reuseste in afaceri indiferent de partidele care guverneaza. Si in politica a fost mereu printre cei care nu au exclus niciodata o alianta, indiferent cu cine s-ar realiza. Din aceasta cauza, colegii de partid au putina incredere in el.

IMAGINE PROASTA: O mare parte a populatiei il vede drept unul dintre imbogatitii de peste noapte ai democratiei si, de cele mai multe ori, aceasta imagine a afaceristului s-a rasfrant asupra partidului din care face parte. In campania electorala a fost nominalizat de PSD drept "baron" al opozitiei, ca reactie la dezvaluirile despre cei ai guvernarii.

VULNERABIL: Cu toate ca pozeaza intr-un exemplu de reusita in afaceri, a fost implicat in mai multe scandaluri financiare. Arestarea pentru 24 de ore a aratat un Dinu Patriciu cu lacrimi in ochi, imagine speculata de televiziuni. Conflictul cu Traian Basescu nu s-a incheiat.

Tendinte

Coborare

E "tinta mobila" ideala pentru presedintele Basescu, in razboiul impotriva marii coruptii. Deznodamantul problemelor pe care le are cu justitia este incert. Certe sunt, in schimb, prejudiciile pe care le-a suferit si le va suferi afacerea lui.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.