A facut bani frumosi in Germania, i-a inmultit spectaculos in Romania

Asa cum isi povesteste destinul, Tiriac pare desprins dintr-un film despre visul american: la 13 ani se angaja intr-o fabrica de camioane, pentru a supravietui in "obsedantul deceniu", cum numea Marin Preda anii ‘50. "Vremurile alea n-ar trebui sa se intoarca niciodata. Atunci s-a facut foamea. Dupa aia nu s-a mai facut foamea pana in ziua de astazi in tara asta", isi aminteste Tiriac.

E un om de afaceri influent care s-a afisat public la bratul Andreei Marin, cea mai populara vedeta de televiziune din Romania. E prieten cu Adrian Nastase, amandoi avand aceeasi pasiune, vanatoarea. Este un cunoscut om de afaceri care astazi incearca sa-si salveze familia, fiul lui fiind implicat intr-un proces legat de consumul si traficul de droguri.

"Prietenii, in viata, se cunosc la nevoie. Si eu, sa bat in lemn undeva, nu prea apelez. Incerc sa-mi ling singur ranile." "In momentul in care ai inceput sa devii nu corupt, ci dependent, e exact cum devii dependent de alcool sau tigari."

Fostul jucator de tenis considera ca are o avere atat de mare incat ii ofera libertatea. Destinul lui pare desprins dintr-o poveste americana de succes
Eu sunt un om foarte puternic pentru ca, fiind foarte inteligent, imi dau seama cand sunt prost. Si atunci cand sunt prost, imi iau pe unul inteligent in treaba aia langa mine, si asta imi da siguranta de putere de caracter, de morala, pentru ca pot sa spun: domn’le, pana aici. Imi vad nu numai lungul nasului, dar imi dau seama cine sunt."

Este definitia despre putere a lui Ion Tiriac. Omul care a cucerit celebritatea internationala de doua ori: o data ca sportiv si apoi ca om de afaceri. Asa cum isi povesteste destinul, Tiriac pare desprins dintr-un film despre visul american: la 13 ani se angaja intr-o fabrica de camioane, pentru a supravietui in "obsedantul deceniu", cum numea Marin Preda anii '50. "Vremurile alea n-ar trebui sa se intoarca niciodata. Atunci s-a facut foamea. Dupa aia nu s-a mai facut foamea pana in ziua de astazi in tara asta", isi aminteste Tiriac.

Se considera insa un privilegiat: "Am putut sa ma duc, faceam putin sport si mi-au dat imediat un loc de munca. Nu era usor sa ai la 13 ani un loc de munca. Era exact dupa razboi, in anii '50. Mergeam cu autobuzul, ca sa economisesc cinci lei. Apoi, mi-am luat o bicicleta. Cu sportul, am avut privilegiul sa cunosc doua lumi: si pe asta din tara noastra, si pe celelalte de afara.

La sfarsitul zilei, am fost privilegiat pentru ca am avut cel mai elementar lucru pe care un om poate sa-l aiba: dreptul de a circula, de a trai. Din punctul asta de vedere, atat eu, cat si Ilie (Nastase - n.r.) am fost mai privilegiati decat toti ceilalti sportivi romani". Acum are o colectie de 15 masini, intre care "si cateva Ferrari si Mercedesuri care s-au facut in serii limitate".

Firul scurt cu Schroeder

Astazi, a ajuns in pozitia de a afirma ca numai Sfantul Petru nu-i raspunde la telefon, cum declara chiar el intr-un interviu chiar in mijlocul scandalului declansat de acuzarea fiului sau de consum de droguri. "Nu vorbesc de procesul fiului meu, dar ma indoiesc ca ar fi multa lume care nu mi-ar raspunde la telefon. In orice domeniu, in orice tara, in orice segment" , spune Tiriac. Are si o explicatie: "Viata unui sportiv incepe dupa ce-si termina cariera.

La 30 de ani, un om isi incepe viata. Mai mult respect il castigi in momentul in care, in a doua viata, ai ramas oarecum in carti. Pe urma, cand incepi al treilea segment al vietii, faci business, iar oamenii pe care i-ai cunoscut pe vremea cand erai superstar, ei se mandreau sa fie in jurul tau, erau albinele in jurul stupului. Toate aceste contacte, prietenii, legaturi pe care le-ai creat in viata aia in momentul in care le-ai respectat si le cultivi si dupa aceea raman cu tine". A jucat tenis cu fratele presedintelui american George W. Bush, a vanat de multe ori cu Adrian Nastase si vorbeste la pertu cu cancelarul german Gerhardt Schroeder.

"Sportivitatea n-are nimic comun cu afacerile"

Despre sportul din ziua de astazi vorbeste cu regret: "Nu mai e ce era pe vremea mea. Azi sportul e o industrie pentru milioane de oameni". Spune ca in vocabularul sau nu exista cuvantul "blat". Cea mai importanta lectie din tenis: "Sportul te invata sa pierzi sau sa castigi. Daca nu stii sa pierzi, nu numai ca nu ai cum sa mai apreciezi victoria sau castigul, dar iesi afara din realitate. Daca ii iei unui sportiv dreptul sa piarda, i-ai luat dreptul la onestitate. Traieste toata viata in minciuna".

Precizeaza insa ca lectia nu se aplica si in business: "Sportivitatea n-are nimic comun cu afacerile. Dupa parerea mea, ele sunt conditionate de doi factori: doua parti care fac aceasta meserie a afacerilor astfel incat la un moment dat ea sa fie benefica pentru amandoua. Nu exista afacere benefica numai pentru o singura parte".

"Eu sunt un om foarte puternic pentru ca, fiind foarte inteligent, imi dau seama cand sunt prost. Si atunci cand sunt prost, imi iau pe unul inteligent in treaba aia langa mine, si asta imi da siguranta de putere de caracter, de morala, pentru ca pot sa spun: domn’le, pana aici. Imi vad nu numai lungul nasului, dar imi dau seama cine sunt. "
Ion Tiriac

"Incerc sa-mi ling singur ranile"

Evenimentul zilei: Se spune ca, la un moment dat, i-ati spus unui cunoscut: "Eu n-am prieteni, am numai cunostinte". E adevarat?

Ion Tiriac: Nu, nu-mi recunosc epitetul, dar prietenii in viata la nevoie se cunosc. Si eu, sa bat in lemn undeva, nu prea apelez. Incerc sa-mi ling singur ranile.

Dar ei la dumneavoastra?

Daca sunt prieteni, apeleaza numai atunci cand intr-adevar au nevoie. Ceilalti sunt cunostinte. Iar pe urma, sa utilizezi o prietenie inseamna lipsa de caracter.

Multi oameni de afaceri ne-au spus, oficial sau neoficial, ca sunt nevoiti sa dea mita, sa unga unele parghii pentru a face afaceri in Romania...

In momentul in care ai inceput sa devii nu corupt, ci dependent, e exact cum devii dependent de alcool sau tigari.

Vorbiti despre corupator sau despre corupt?

De amandoi. In momentul ala ti-ai pierdut identitatea si traiesti de pe-o zi pe alta. Nu ai cum sa-ti faci un viitor. Doar daca nu faci o lege martiala si sa spui: toti hotii incepand de astazi sunt cinstiti. Asta nu intra in vocabularul meu. Coruptie este peste tot, dar in anumite limite. Trebuie sa fie justitie. Eu am o problema cu justitia din Romania pentru ca inca de la inceput nu au ras - in 12, 13, 14 ani.

Apropo de bani. Ce avere aveti?

Am averea care imi da posibilitatea ca in fiecare zi sa fac aproape tot ce vreau sa fac.

Estimarea din revista "Capital" se apropie de realitate?

Eu nu stiu cum fac dumnealor estimarile, eu sunt un om cu foarte putine nevoi.

Legat de dosarul "Cocaina" aveti regrete?

Absolut niciunul. Este trist ce se intampla. Fiul meu si daca ar fi fost un criminal in serie tot nu puteam sa-l vand. Ce i se intampla din pacate i se intampla din cauza numelui - ceea ce este cea mai mare obscenitate pe care eu am vazut-o. Un tanar la nivelul lui, la pregatirea lui a cazut in aceasta treaba pentru ca sa se faca fum sa nu se vada focul. Sper ca exista justitie. Hai sa vedem justitia.

Momentele puterii

Vedeta sportiva

1969. Tiriac ajunge, alaturi de Ilie Nastase, finalist in Cupa Davis. Cei doi repeta performanta (neegalata, de altfel, de nici un roman) in 1970 si 1972. Ajung astfel cel mai renumit cuplu de tenismeni romani din istoria acestui sport.

1980. Proprietar si organizator al mai multor turnee din circuitul ATP sau WTA: Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix si Open Romania. Detine in continuare licente pentru doua turnee in Spania, unul in Austria si cel din Romania.

1982. Tiriac devine managerul oficial al lui Boris Becker, pe cand acesta avea numai 16 ani. Urmeaza o lista lunga de jucatori profesionisti de tenis precum: Guillermo Vilas, Goran Ivanisevic, Marat Safin sau Marie Joe Fernandez. In aceasta perioada intalneste oameni de afaceri importanti prin prisma faptului ca firmele sponsorizau turneele de tenis si sportivii. Ii cunoaste pe cei de la Mercedes in perioada cand era managerul lui Becker. Aceasta a fost perioada de glorie a lui Tiriac, a avut Germania la picioare datorita faptului ca Boris, copilul minune, facea audiente-record la televiziune si umplea tribunele.

1989. In timpul evenimentolor care au dus la schimbarea regimului politic din Romania, Tiriac isi face intrarea in scena cu un convoi de ajutoare.

Omul providential

1990. Vine in Romania ca omul de afaceri providential care vrea sa ajute si sa aduca investitori. Realizeaza ca, deocamdata, nici un mare concern strain nu-l va urma din cauza situatiei tulburi. Decide sa-si foloseasca numele si reputatia pentru a porni o multitudine de afaceri, pe care mai tarziu sa le vanda celor de afara. Infiinteaza prima banca privata din Romania - Banca Tiriac. Pentru a strange capital, lanseaza o oferta publica de actiuni, cu care scoate banii romanilor de la saltea si pune banca pe picioare. In iunie 2005 vinde jumatate plus unu din actiunuile bancii. Cumparatorul este HVB Bank.

1992. Impreuna cu Adrian Sarbu infiinteaza MediaPro, pentru ca trei ani mai tarziu sa lanseze Pro TV, proiect realizat in asociere cu CME, compania de televiziune a grupului Lauder. Pe 18 noiembrie 2002, Tiriac vinde partea sa din companie partenerului de afaceri.

1994. Ion Tiriac realizeaza un parteneriat cu compania mondiala de asigurari Allianz.

1995. Isi concentreaza influenta pentru a devini reprezentantul exclusiv pentru Romania a cat mai multor marci de automobile. Incepe cu Mercedes si Ford pentru a ajunge la Hyundai, Mitsubishi, Chrysler etc.

1998. Este ales in functia de presedinte al Comitetului Olimpic Roman, urmand sa fie reales in

2002. Dupa Olimpiada de la Atena din 2004 hotaraste sa se retraga. In luna noiembrie a aceluiasi an, membrii adunarii generale a COR il aleg in unanimitate presedinte fondator al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

2002. Ion Tiriac investeste in amenajarea si popularea terenului de vanatoare de la Balc, partidele de vanatoare fiind un bun prilej pentru a-si cultiva relatiile.

2003. Nastase il numeste pe Ion Tiriac seful Consiliului Strategic pentru Atragerea Investitorilor Straini.

A ratat sa fie actionarul lui Nike

Tiriac povestea undeva ca afacerea cea mai mare pe care a pierdut-o a fost aceea ca ar fi putut detine zece procente din Nike, cea mai mare companie de materiale sportive din lume. Pe vremea cand era managerul lui Vilas, in timpul unui turneu din New York, un tanar antreprenor a venit la el la hotel si i-a propus ca, in schimbul a zece procente din compania nou-infiintata, sportivul lui sa poarte echipament Nike.

Tiriac a refuzat, cerand bani gheata in schimbul actiunilor. Daca accepta atunci, astazi, probabil, ar fi fost cel mai bogat roman. Prosperitatea afacerilor lui Tiriac din Romania se bazeaza pe prietenia cu Ion Iliescu, Petre Roman si Adrian Nastase. A fost investitorul care a incercat sa schimbe imaginea celor care erau denumiti "neocomunisti" in anii ‘90.

A facut acest lucru in schimbul unor oportunitati guvernamentale de a face bani. La inceputul anilor ‘90 a fost foarte bun prieten cu Adrian Sarbu. De fapt, prosperitatea celui din urma se datoreaza intr-o mare masura fostului jucator de tenis. Acesta l-a sprijinit pe Sarbu sa infiinteze agentia de stiri Mediafax si prima statie de cablu, specializata pe sport, Canal 31.

"Ion Tiriac si-a facut datoria atunci cand a adus turneul Open Romania la noi in tara si ne-a spus ce trebuie sa facem pentru a revigora acest sport. Tot ce inseamna tenis in clipa de fata la noi i se datoreaza lui Tiriac. Editia din 2005 va fi cea mai puternica din istoria turneului si suntem pregatiti sa facem din BCR Open Romania o sarbatoare."
Dumitru Haradau, vicepresedinte FRT

"Daca nu as fi un om cumpatat si cu un ascutit simt al umorului, cred ca nu as mai avea altceva de facut in viata decat sa dau zilnic dezmintiri. Nu. Raspunsul meu este clar. Nu ma marit nici azi, nici maine, nici anul viitor cu Ion Tiriac. Iar timpul, aliatul meu, va demonstra ca nu glumesc. Alaturi de Ion Tiriac ma veti vedea si de acum inainte, dar asta nu inseamna ca avem de gand sa ne casatorim. "
Andreea Marin

Notele lui Tiriac

Locul 6, media 8,12
Avere: 10,00
Cele 700-750 de milioane de dolari il recomanda pe Ion Tiriac drept al doilea cel mai bogat roman.
Influenta: 8,25
Poreclit "Domnul Lobby", Tiriac se cunoaste cu toti politicienii importanti din Romania si poate deschide aproape orice usa. Magnatul isi foloseste totusi influenta doar in interes propriu. Crescut la scoala business-ului occidental, el aplica multe din regulile lobby-ului "curat".
Acces la decizie: 4,25
Tiriac are mai putine de impartit cu guvernarea actuala decat alti miliardari. Afacerile din Romania sunt asezate in general pe parteneriate solide cu giganti occidentali.
Notorietate: 10,00
Mustata fostului mare tenismen are un grad de popularitate ce nu mai necesita alte comentarii.

In "Evenimentul zilei"

Pariul

"Adrian Nastase a pariat cu Tiriac pe un Mercedes!". Motivul ramasagului a fost termenul de predare a 400 de sali de sport. 24 octombrie 2003

"Romania lui Tiriac intra in Europa in 2010". Ion Tiriac sustine ca 2010 ar fi o data favorabila integrarii Romaniei decat 2007. 20 mai 2004

"Dictatorul cu mustata". Ion Tiriac face totul ca sa-l impuna pe Octavian Morariu in fruntea COR. 14 octombrie 2004

"Nastase a impuscat 23 de mistreti intr-o zi!" Pentru a-si impresiona invitatii, Tiriac nu a precupetit nici un efort. 25 ianuarie 2005

"Tiriac junior a vanat ilegal". Ion Alexandru Tiriac, fiul magnatului, nu are si nu avea la Balc dreptul de a purta arma! 26 ianuarie 2005.

Recunoscator

"Ion Tiriac, in exclusivitate pentru cititorii EVZ: "Le multumesc lui Iliescu si Nastase"". In biroul sau luxos din "Tiriac Center", am intalnit un personaj prins intre doua etichete: parintele disperat pentru necazurile fiului si magnatul cinic, gata sa puna in genunchi biata justitie romana. 25 februarie 2005

"Daca face si Tariceanu 400 de sali de sport, ii dau un Citroen". Ion Tiriac incearca sa faca pace cu actuala putere, in conditiile in care amicitia cu fostul premier Adrian Nastase este de notorietate.
28 februarie 2005

"Tiriac: iubire de tata, dispret fata de lege". "Numai Sfantu’ Petru nu-mi raspunde la telefon". Asta obisnuieste sa repete Tiriac in ultima vreme. 2 martie 2005

"Tiriac va fi audiat in dosarul "Frontiera"". Procurorii anticoruptie au anuntat o serie de verificari privind incheierea si derularea contractului cu grupul EADS, referitor la securizarea frontierelor. 4 iunie 2005

Puncte tari

Influent. Ion Tiriac are multi prieteni printre investitorii si politicienii din Europa. Face parte din grupul oamenilor de afaceri apropiati de PSD, fiind bun prieten cu presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase.

Bogat. Averea sa este estimata in jurul a 700 de milioane de dolari. Detine o banca, o companie aeriana, este dealerul exclusiv al unor marci auto, a fost actionar la MediaPro si managerul unor importanti tenismeni.

Barbat de succes. A obtinut rezultate bune in fruntea Comitetului Olimpic Roman. S-a implicat in numeroase actiuni caritabile. Dintre acestea, amintim strangerea sumei de 1,5 miliarde in contul deschis la Banca Tiriac pentru ajutorarea familiilor victimelor atentatelor de la Madrid.

Puncte slabe

Fiul-problema. Implicarea fiului sau, Ion Alexandru Tiriac, in dosarul "Cocaina" a sifonat imaginea fostului tenismen. Tatal a trebuit sa apara in justitie la brat cu fiul sau, incercand sa-l scoata basma curata pe junior.

Pasiunea pentru vanat. Vanatoarea de la Balc, unde au fost omorati 185 de mistreti, a declansat un cor de critici impotriva magnatului din partea presei, dar si a organizatiilor pentru protectia animalelor.

Suspectat de coruptie. Prietenia cu Adrian Nastase, caruia i-a promis un Mercedes daca ridica 400 de sali de sport, si vehicularea numelui sau in afacerea "Frontiera" au contribuit negativ la imaginea de afacerist integru.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.