Curtea de Apel Brasov a confirmat, ieri, faptul ca Marcel Tundrea (foto), gorjeanul care a fost obligat sa execute 12 ani de inchisoare pentru un presupus omor, este nevinovat. Astfel, instanta a respins apelul formulat de catre procurori mentinand sentinta Tribunalului Brasov, din 15 iunie 2005, care il achitase, considerand ca nu exista nici o proba care sa-l indice pe Tundrea ca autor al crimei. Tot ieri, gorjeanul a anuntat ca va solicita statului roman despagubiri morale in cuantum de un miliard de euro pentru cei 12 ani petrecuti nevinovat in spatele gratiilor.

"Este prematur sa vorbim despre o suma. Exista insa clar intentia de a cere despagubiri morale", ne-a declarat, mai rezervata, avocata acestuia, Liliana Clima. Decizia Curtii de Apel Brasov nu este, cel putin teoretic, ultimul act al acestui caz. Chiar daca instanta brasoveana a respins actiunea procurorilor, Parchetul are dreptul sa declare recurs, moment in care dosarul lui Marcel Tundrea ar putea ajunge pe masa judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pana la inchiderea editiei insa, reprezentantii procuraturii nu au depus o cerere in acest sens.

Povestea cutremuratoare a lui Marcel Tundrea a inceput in 1993. Atunci, gorjeanul a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru violarea si uciderea unei fete de 13 ani, in comuna Pojogeni. La o zi dupa omor, cadavrul fetitei a fost gasit de sateni, iar necropsia a stabilit ca minora a fost violata si omorata prin introducerea de pietre pe esofag. Politistii au stabilit un cerc de suspecti si, in baza unui mandat eliberat de procurori, a fost retinut Marcel Tundrea.

El a fost condamnat in baza unei marturii a unei vecine, care l-ar fi vazut langa cadavrul victimei. Ulterior femeia a recunoscut ca a mintit. Intre timp, respectiva martora a decedat. Timp de 12 ani gorjanul a suportat tratamentul dur la care sunt supusi toti cei condamnati pentru viol. In tot acest timp, el a depus nenumarate memorii in instanta.

Pana la urma, judecatorii au decis efectuarea expertizei ADN, medicii legisti aducand proba care infirma vinovatia acestuia: testul ADN a dovedit ca profilul genetic al agresorului nu seamana deloc cu cel al lui Tundrea. Cu toate acestea, desi era dovedit ca Tundrea nu este autorul infractiunilor, Comisia Superioara Medico-Legala a considerat, in mai 2004, ca testul trebuie repetat, dupa prelevarea de noi probe de la cadavrul victimei, care urma sa fie exhumat.

"Nu aveam certitudinea ca tamponul respectiv provenea de la victima. Mai mult, INML nu avea nici profilul ADN al tinerei, pentru ca nu se prelevase in urma cu 12 ani, de aceea s-a decis exhumarea. Noi a trebuit sa dovedim ca pe tamponul vaginal sunt doua profile genetice. In baza profilelor genetice prelevate de la tatal si fratii victimei, am refacut ADN-ul fetei. Pe langa acesta, am gasit si profilul ADN al unei alte persoane", a explicat, la acea vreme, prof. dr. Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala.

In urma investigatiilor complexe, care au durat mai multe luni, medicii legisti au stabilit definitiv ca Marcel Tundrea este nevinovat. "Sunt foarte bucuros. Credeam ca vor sa ma bage inapoi", a declarat ieri Tundrea la auzul vestii ca a fost achitat pentru a doua oara.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.