Printre beneficiarii „manipularii bursei” imputate presedintelui Rompetrol se numara Camelia Voiculescu si Rosca Stanescu

Numele premierului Calin Popescu-Tariceanu, cel al directorului ziarului "Ziua", Sorin Rosca Stanescu, al senatorului UDMR, Verestoy Attila, si al fiicei liderului PUR, Camelia Voiculescu, apar in documentele din dosarul penal in care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat de manipularea pietei bursiere. Cei patru ar fi avut de castigat sume importante in urma operatiunilor de vanzare-cumparare a actiunilor Rompetrol, desfasurate in primele zile de la inceperea tranzactionarii pe bursa.

Mai mult, Rosca Stanescu si Verestoy Attila sunt mentionati ca beneficiari ai acestor tranzactii chiar in procesul-verbal prin care procurorii Parchetului General au dispus extinderea cercetarilor impotriva lui Patriciu. Audierile in acest caz au continuat si ieri, cand vicepresedintele Rompetrol, Phil Stephenson, a raspuns intrebarilor anchetatorilor. In acelasi timp, alte doua persoane, Florin Aldea, broker la Alfa Finance, si Colint Hart, au fost puse sub acuzare.

Miliarde, in cateva minute

In mod concret, anchetatorii sustin ca presedintele Rompetrol ar fi decis sa inceapa listarea la bursa a companiei la un pret mult mai mic decat cel normal. Decizia ar fi fost luata pentru ca cei "avizatii" sa poata cumpara pachete importante de actiuni pe care sa le vanda ulterior, cand pretul crestea semnificativ. Astfel, in ziua lansarii la bursa, pe 7 aprilie 2004, pretul unei actiuni Rompetrol a fost de doar 116 lei.
In primele trei minute de la inceperea tranzactionarii au fost inregistrate importante operatiuni de cumparare-vanzare.

Printre cei mai mari investitori s-a numarat un off-shore din Cipru care a achizitionat actiunile la pretul de lansare. La doar cateva minute, societatea cipriota a vandut actiunile la un pret aproape dublu. O parte din pachetele de actiuni vandute au fost cumparate de Camelia Voiculescu (peste 450 de milioane de titluri), senatorul Verestoy Attila (peste 70 de milioane de actiuni) si Sorin Rosca Stanescu (peste 10 milioane de titluri).

Doua zile mai tarziu, Tariceanu achizitioneaza si el zece milioane de actiuni Rompetrol, cu 500 de lei/actiune. Pe 12 aprilie, la cinci zile de la cotarea pe bursa a Rompetrol, Camelia Voiculescu, Verestoy si Rosca Stanescu au vandut o mare parte a actiunilor la un pret de aproape sase ori mai mare decat cel initial.

"Procurorii cauta nod in papura"

Rompetrol considera ca noile acuzatii aduse conducerii companiei sunt dovada faptului ca procurorii "cauta nod in papura", intrucat aceleasi infractiuni au fost cercetate, in vara anului trecut, de CNVM si nu s-au gasit nereguli. "Rompetrol opineaza ca aceste noi acuzatii sunt o extensie a unei investigatii motivate politic", se arata intr-un comunicat al companiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.