Normele pentru un loc de veci in Uniunea Europeana sunt duble, comparativ cu situatia actuala din Romania.

In Franta, pentru un loc de veci revin 2,5 metri patrati, suprafata dubla fata de Romania, unde pentru un loc de veci revine in prezent putin peste un metru patrat. Cea mai critica situatie este in Capitala, unde standardul actual e de un metru patrat pentru fiecare decedat.

Planul Urbanistic General al Capitalei prevede ca spatiul acordat in cimitire pentru fiecare mort sa fie majorat pana la 2,3 metri patrati. Pentru aceasta, municipalitatea va trebui sa cumpere terenuri de la proprietarii din vecinatatea cimitirelor. Acest lucru nu este insa posibil decat in cazul a patru din cele 14 cimitire din Bucuresti, spune George Georgescu, directorul Administratiei Cimitirelor.

Este vorba de Domnesti (Ghencea II), Berceni II, Pantelimon si Ghencea. Respectivele suprafete vor trebui trecute in planurile urbanistice ale sectoarelor si, ulterior, municipalitatea lear putea achizitiona de la proprietarii particulari. Pretul unui metru patrat va fi stabilit de un evaluator al Ministerului Justitiei.

Planurile de viitor in ce priveste cimitirele prevad ca sunt necesare oprirea supraincarcarii cimitirelor si crearea de morminte noi, deoarece accesul spre locurile de veci nu se mai poate face decat calcand peste alte morminte. Realizarea noilor constructii funerare si inhumarile provoaca deteriorarea mormintelor vecine din cauza aglomeratiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.