La inceput parea o noua gogorita a latifundiarului. Realitatea arata insa ca la Vulturu-Vadu Rosca chiar se construiesc case pentru sinistrati

Pe izlazul unde au fost repartizate 250 de loturi de casa pentru sinistratii din Vadu Rosca s-a infiintat, de aproape doua saptamani, "satul Gigi Becali". Aici, 300 de constructori adusi din Gorj au ridicat deja 24 de casute din boltari. Se lucreaza in ritm alert, dupa un proiect-tip: cu doua camere, hol si bucatarie. Langa ele, mai multi sinistrati, care si-au abandonat casele daramate, au construit bordeie ori s-au mutat in corturi.

Ei spun ca vor locui aici pana cand va fi gata macar o camera. Patronul Stelei, un personaj controversat, a decis sa o ia inaintea guvernului, care nu a ridicat nici macar o casa la doua luni dupa inundatii. Becali a instalat un cort si a taiat panglica de inaugurare a unui santier. De la bun inceput exista banuiala ca totul este propaganda si ca locuintele promise vor ramane vorbe goale. Personajul in cauza, cunoscut pentru gura sa mare si uneori spurcata, atragea dupa sine multa neincredere. Insa dupa cum se vede la fata locului, casele se ridica "la minut".

Pentru ca promisiunea facuta de Becali sa fie respectata, muncitorii lucreaza si duminica. "De la 7.00 si pana seara, la 20.00, ridicam cinci-sase case, de la fundatie pana la centura. E bine in camp, ca bate vantul si se usuca cimentul", spune unul dintre muncitorii adusi de liderul sindical Marin Condescu, care trebaluiau zilele trecute pe izlaz.

La mila lui Gigi Becali

Cu ajutorul lui Marin Condescu, seful societatii sindicatelor miniere, Gigi Becali a contractat doua firme de constructii din Gorj si a trimis in Vrancea mana de lucru si materiale pentru 50 de case. Insotit de garzile sale de corp, patronul Stelei si-a facut aparitia aici de doua ori, imbarcat in luxosul sau automobil Maybach. De la venirea in Vrancea, Becali a declansat o adevarata zarva printre sinistrati.
"Am spus ca fac 200 de case aici, le fac, nu conteaza cat ma costa! Doua, trei milioane de dolari...

Pana nu incepe treaba, nu plec de aici. O casa o fac eu cu bodyguarzii mei", a promis Becali in mijlocul amaratilor. Imediat dupa acest anunt, sinistratii au inceput sa se certe pe "mila lui Becali", dat fiind ca unii vor fi stramutati pe izlazul din Vulturu, iar altii pe cel din Botarlau. Norocosi sunt cei carora le-au fost repartizate loturi de casa aici, asa ca se stie cine va locui in gazda la Becali. In gazda, pentru ca autoritatile locale nu au incheiat nici un acord scris cu patronul Stelei.

Oficial, casele sunt ridicate prin Fundatia Crestina "Gigi Becali", care si-a instalat o pancarta mare la intrarea in sat, insa sinistratii nu stiu daca vor avea act de proprietate. "Nu avem cum sa-i cerem noi nimic domnului Becali. A promis si vad ca face. Nu cred ca se pune problema sa-i mute din case, pentru ca noi am emis autorizatia de constructie pe numele oamenilor", spune viceprimarul din Vulturu, Nicolae Dumitrescu.

"Nu fac case la cei care au apartamente"

Gigi Becali a fost, in urma cu o saptamana, la Vulturu si a promis ca va reveni. Latifundiarul din Pipera s-a aratat multumit de stadiul lucrarilor, spunand ca, in 40 de zile, 200 de case vor fi date "la cheie". Gigi Becali zice ca nu se lasa tras pe sfoara de sinistrati. "Eu n-o sa le fac case la aia care au apartamente. O sa colaborez cu primaria ca sa vad o situatie exacta a celor care mai au si alte case in afara de cele daramate la inundatii", a spus patronul Stelei.

Cu toate ca au trecut prin momente dramatice, satenii din Vadu Rosca nu erau chiar saraci. Multi dintre cei tineri sunt plecati in Italia, iar cu banii stransi acolo si-au luat case si masini frumoase.
Dupa inundatiile din 12-15 iulie au plecat in Italia si alti sateni. In sat au ramas doar batranii, vaduvele, bolnavii si cei care nu mai au nici un sprijin de la rude. "80 la suta din sat e la munca in Italia. Si eu mi-am rupt oasele vreo 12 ani pe acolo, iar acum mi-a luat apa munca. Nici pana acum nu mi-au trecut bataturile la mani. Daca mi-ar da un eurocent pentru fiecare cui batut la italieni, as sta toata viata cu burta-n sus", ne-a spus Alexandru Postolache, de 49 de ani, unul dintre beneficiarii caritatii lui Gigi Becali.

Muncitorii nu au unde sa se spele

Cei 300 de muncitori adusi de Gigi Becali la Vulturu se vaita de lipsa conditiilor igienico-sanitare. Oamenii muncesc zi-lumina, dorm in corturi militare, primesc mancare de la bucataria de campanie a Crucii Rosii, dar nu au conditii sa se spele sau sa-si curete hainele. Pentru toti a fost instalat un singur dus, conectat la un boiler de 50 de litri. "Daca ne-ar mai aduce cateva dusuri, ar fi foarte bine. E frig afara, bate vantul si n-ai cum sa te speli cu sticla. E mult praf aici si putem sa luam boli", ne-au marturisit Sevastica Ivascu si Constantin Spanu, in timp ce carau fier cu roabele.

Muncitorii spun ca sunt platiti cu 14 milioane de lei pe luna si au contract pentru 45 de zile. Spun insa ca vor termina in luna ianuarie cele 250 de case promise. Lucrarile sunt supervizate de Clement Mocanu, patronul ARC Targu Carbunesti, iar din partea SC Olservmin SA, diriginte de santier este insusi Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, care este actionar la aceasta societate de constructii.

"Votez cu pamantul!"

Lazar Eleonora, zisa Lila, are 36 de ani si trei copii. Sotul ei, Maricel, a facut infarct cand a vazut ca Siretul i-a daramat casa pe care o aveau in Vadu Rosca. "Acum cateva zile l-am pomenit de 40 de zile. I-a crapat inima cand a vazut ca am ramas pe drumuri. Am umblat prin straini doua luni. Acum m-am mutat aici, in bordeiul asta, si n-am unde sa plec. Ce sa fac, daca-s vadana?! Altii au copii, rude prin Italia, dar eu? Macar o camera sa-mi faca domnu’ Becali. Am plecat din gospodaria mea cu o fusta si o pereche de cizme", se plange Lila.

Fanica Cristea (73 ani) s-a mutat si ea in satul ridicat de Gigi Becali. E invesmantata in negru. Spune ca tine doliu pentru "omul ei", care a murit de trei ani. "Stau la cort si plang toata ziua de cand a venit apa. Imi plang casa, imi plang peretii, asta fac! Bulendre n-am decat ce-i pe mine", se tanguie femeia. Oamenii cred ca patronul Stelei vrea sa-i impresioneze pe Basescu si pe Tariceanu, mai ales ca au auzit si ei ca "are belele cu procurorii".

14 muncitori au parasit satul "Gigi Becali"

Gorjenii sunt nemultumiti ca nu si-au primit banii promisi si ca sunt nevoiti sa se spele in Siret
Gigi Becali a descins ieri din nou in Vulturu. Desi s-a declarat multumit vazand in picioare 34 de case, patronul Stelei a aflat ca mai multi muncitori vor sa parasesca santierul, nemultumiti de conditiile de lucru si de faptul ca nu si-au primit salariul.

Muncitorii spun ca ar fi trebuit sa primeasca joia trecuta o parte din leafa, dar si diurna aferenta perioadei lucrate, insa Marin Condescu, reprezentantul firmei sindicatelor miniere, nu s-a tinut de cuvant sa le trimita banii nici ieri. Gigi Becali a declarat ca responsabilitatea apartine SC OLServmin SA Motru. Totusi a scos din buzunar 300 de euro pentru cei 14 mineri ca sa aiba bani de drum.

"Ni s-a spus ca avem transport gratis, masa si cazare decenta, dar de unde? Am ajuns sa facem baie in Siret si sa dormim pe jos. Am stat o saptamana si ceva in conditii mizerabile, pentru ca una ni s-a promis si alta s-a facut", s-a plans Daniel Ducila, miner din Motru, reprezentantul celor 14 lucratori care au parasit ieri santierul. Gigi Becali a promis ca va veni la Vulturu de doua ori pe saptamana, pentru a se asigura ca lucrarile vor fi realizate in cele 40 de zile care au mai ramas.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.