Cresterea accelerata a pretului titeiului pe pietele internationaale este simtita din ce in ce mai tare si de romani. In acest an am avut parte de scumpiri aproape saptamanale ale carburantilor si din ce in ce mai mari. Asa se face ca daca pana prin luna aprilie scumpirile erau in jur de circa 400 de lei/litru, in ultima perioada acestea nu au mai coborat sub 600 de lei/litru. Ultima scumpire anuntata de Petrom, cea mai mare a companiei petroliera din tara, a fost de 700 de lei/litru, dupa ce la sfarsitul lunii august mai operase o scumpire de 600 lei/l la benzine si de 800 lei/l la motorine.

Scumpirile facute de companiile petroliere care opereaza pe piata romaneasca par insa sa fie ceva mai mari decat ar fi trebuit daca avem in vedere ca la noi pretul unui litru de benzina a ajuns sa fie mai mare decat in multe tari din Uniunea Europeana. Explicatia cea mai la indemana pentru cresterile foarte mari ale preturilor este faptul ca majorarile includ si pierderile provocate de devalorizarea monedei europene si americane in raport cu moneda nationala.

In ceea ce priveste nivelul accizelor, aici suntem intrati in UE de mult, chiar inainte de data limita stabilita pentru alinierea accizelor la carburanti. Asa se face ca litrul de benzina a sarit binisor de un euro, iar motorina probabil ca va face aceelasi lucru in circa o luna, in cazul in care se pastreaza actualul ritm de crestere.

Nivelul la care au ajuns aceste preturi a inceput sa dea batai de cap si guvernului, care vede amenintata tinta de inflatie pentru acest an si chiar cea pentru anul viitor, precum si cresterea economica prognozata. Cele mai sumbre previziuni estimeaza ca in actuala conjunctura economica, pana la sfarsitul anului ne-am putea trezi ca benzinele si-ar mai putea adauga in pret circa 10.000-12.000 lei/litru.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.