In suburbiile din New Orleans au ramas familii de conationali despre care oficialii spun ca se afla in siguranta. Totusi trei compatrioti mai erau cautati ieri-seara

Dupa unda de soc care a devastat orasul New Orleans, autoritatile continuau, ieri, evacuarea sinistratilor. Printre persoanele afectate de uraganul Katrina se afla si romani.

Evacuati in Texas

De vineri dimineata, la Ambasada Romaniei din Washington functioneaza o celula de criza care primeste apeluri de la romanii care-si cauta cunostintele si rudele din zona afectata de uragan. Daniela Gatman, prim-colaborator al ambasadorului, ne-a declarat ca nu exista nici o victima dintre ai nostri si nici o lista oficiala cu persoane disparute.

Conform datelor oficiale, in statul Louisiana traiesc 950 de romani, din care 550 in New Orleans si in zona metropolitana. "Presupunem insa ca in perioada asta erau mai multi datorita sezonului turistic", subliniaza Daniela Gatman. O buna parte din ei au fost evacuati in localitatile Baton Rouge, Lafayette (ambele din Louisiana) sau in Houston si San Antonio din Texas.

"Mai avem de identificat trei persoane"

Dintre apelurile telefonice primite in decurs de trei zile, doar zece au furnizat date clare despre persoanele cautate, spune Daniela Gatman. "Pana acum, mai avem de identificat doar trei persoane. Restul au fost evacuati in siguranta". Sunt si apeluri din partea unor persoane care incearca sa dea de cunostinte cu care nu au mai stat de vorba in ultimele sase luni si despre care se presupune ca erau in zona dezastrului. "In discutiile cu oficialii din teritoriu ni se spune tot timpul ca majoritatea populatiei care a ramas in acele zone este afro-americana, cu probleme financiare. Sanse ca acolo sa mai fie romani sau europeni sunt minime".

"Ne suna sa ne spuna ca sunt bine"

Situatia incepe sa se stabilizeze. "Incep sa-si faca simtita prezenta fortele de ordine. A fost evacuata peste jumatate din populatia New Orleans-ului".
In suburbiile orasului, care au fost mai putin afectate de uragan, au ramas inca familii de romani. "Multi de-acolo ne suna din proprie initiativa ca sa ne spuna ca sunt bine". Celula de criza tine permanent legatura cu grupul de lucru creat la nivelul ambasadelor din tarile Uniunii Europene. "Marea Britanie, Franta, Germania au consulate generale in teren, in orasele unde sunt evacuatii. Schimbam date intre noi".

In adaposturi speciale

Nicholas Florescu, consul onorific al Romaniei in Houston, era in cautarea a patru romani care ar fi fost evacuati din New Orleans si care ar fi trebuit sa fie adapostiti intr-unul dintre cele trei adaposturi speciale din Houston. "Ar putea fi inca blocati undeva, in Louisiana, fara posibilitatea de a comunica". Consulul spune ca, pana acum, nu a putut lua legatura cu consulul onorific al Romaniei in New Orleans, E. Ralph Lupin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.