Un studiu realizat de Daedalus Consulting releva faptul ca persoanele cu studii superioare si cele care au o afacere proprie sunt foarte flexibile in ceea ce priveste atributele pe care le considera importante la un loc de munca si modalitatile de crestere a veniturilor.

Desi statisticile oficiale anunta o rata a somajului de 5,5% pentru luna iunie 2005, potrivit unui sondaj realizat de Daedalus Consulting, in mediul urban, doar 59% din romanii cu varsta intre 18 si 65 de ani lucreaza, fie cu contract de munca, fie in regim de colaborare, majoritatea (64%) fiind barbati. Ponderea angajatilor este direct proportionala cu nivelul lor de educatie. Astfel, in timp ce 37% sunt absolventi a zece clase sau mai putin, 83% au studii superioare.

Nu este deloc surprinzator faptul ca gradul de satisfactie cel mai inalt fata de locul de munca si fata de castigurile realizate se inregistreaza in randul intreprinzatorilor/managerilor. Pentru acestia, libertatea de decizie este atributul cel mai important al activitatii pe care o desfasoara.

Alina Dragomir, Researcher Client la Daedalus Consulting, constata ca fata de inceputul anului 2003, cand compania a realizat un sondaj similar, chiar daca nu a crescut, per total, numarul romanilor multumiti de veniturile realizate, gradul de multumire al unora a atins un nivel superior. "Este vorba probabil si de efectul introducerii cotei unice de impozitare, astfel ca, in 2005, persoanele cu un venit ridicat se declara foarte multumite de situatia lor financiara", afirma interlocutoarea noastra.

In ceea ce priveste modalitatile de crestere a veniturilor, cei mai mobili sunt tinerii intre 18 si 24 de ani, ei fiind dispusi intr-o masura mai mare decat media sa deschida o afacere pe cont propriu sau sa caute un nou loc de munca, eventual in strainatate. La ce solutii se gandesc intreprinzatorii si managerii? Evident, la inca un business, pe langa cel prezent, dar si la participarea la programe de dezvoltare profesionala, care sa le permita in viitor ocuparea unor pozitii mai bine platite in firma la care lucreaza.

Analizand rezultatele studiului, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, constata ca tara noastra se incadreaza in trendul est-european de revenire la asteptari relativ optimiste ale populatiei, in contextul in care apare tot mai evident ca beneficiarii tranzitiei sunt reprezentati de personalul calificat si de cei care au propria afacere. In schimb, asteptarile celor care nu au flexibilitatea data de o calificare superioara sunt destul de sumbre, ca si viitorul lor.

Asteptarile fata de venituri au crescut in ultimii doi ani

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 805 subiecti, persoane cu varsta intre 18 si 65 de ani. Datele au fost culese la inceputul anului 2005 si sunt reprezentative pentru mediul urban. Pentru o mai buna analiza a informatiilor, acestea au fost comparate cu datele obtinute in urma unei cercetari realizate in martie 2003, pe un esantion de 1.030 de subiecti, cu aceleasi caracteristici. Rezultatele studiului arata ca ponderea angajatilor satisfacuti de jobul lor a scazut fata de acum doi ani cu 9%. In ceea ce priveste castigurile, nu s-au inregistrat modificari semnificative in acest sens, in perioada mentionata.

Ca ocupatie, cei mai multumiti de slujba si de venit sunt intreprinzatorii/managerii. De asemenea, cei care locuiesc in Muntenia se declara foarte multumiti de aceste aspecte, comparativ cu persoanele care domiciliaza in restul regiunilor. Pe de alta parte, muncitorii sunt cei mai nemultumiti, atat in ceea ce priveste activitatea pe care o desfasoara in prezent (35%, fata de 26%, media nationala), cat si veniturile realizate (50%, fata de 40%). Totodata, persoanele care au absolvit zece clase, precum si cele din orasele mici, sub 50.000 de locuitori, si-au exprimat intr-o masura mai mare nemultumirea fata de locul de munca si de banii pe care-i obtin pentru activitatea prestata.

"Desi datele oficiale indica, cel putin pe hartie, o imbunatatire a nivelului de trai la inceputul anului 2005, fata de 2003 - in sensul ca in aceasta perioada salariul mediu net a crescut cu 45%, in timp ce inflatia a scazut cu 5%, multumirea romanilor in ceea ce priveste banii castigati nu pare sa fi capatat amploare", remarca Alina Dragomir, Researcher Client Service la Daedalus Consulting.

"O posibila explicatie ar fi ca datele oficiale nu surprind toate nevoile oamenilor, si aici ma refer in special la cumpararea unei locuinte. Un alt motiv al nemultumirii fata de venituri ar fi explozia creditului de consum. Usurinta obtinerii unui astfel de credit ii face pe oameni sa se indatoreze din ce in ce mai mult, astfel incat ei simt nevoia unui venit din ce in ce mai ridicat. Este foarte posibil, de asemenea, ca asteptarile romanilor sa fi crescut in ultimii ani, odata cu apropierea de termenul promis pentru intrarea in Uniunea Europeana", este de parere Alina Dragomir.

In ultimele 12 luni, 80% din romani - cu 10% mai multi decat in 2003 - s-au gandit la diverse solutii de crestere a veniturilor, cea mai frecvent mentionata fiind realizarea de ore suplimentare la firma la care lucreaza (26%). Alte variante luate in considerare de un numar destul de mare de respondenti sunt: deschiderea unei afaceri proprii, practicarea uneia sau mai multor slujbe suplimentare in regim de colaborare /part time sau gasirea unei slujbe temporare in strainatate.

Realizarea de ore suplimentare, deschiderea unei afaceri si cautarea unui alt loc de munca sunt modalitati de crestere a veniturilor care au inregistrat scoruri superioare rezultatelor sondajului efectuat in anul 2003. Astfel, deschiderea unei afaceri proprii este o optiune specifica tinerilor intre 18 si 24 de ani, mentionata tot mai rar odata cu inaintarea in varsta a respondentilor si exclusa de persoanele intre 55 si 65 de ani. Majoritatea celor din ultima categorie prefera sa presteze ore suplimentare la firma la care lucreaza.

Persoanele necasatorite sunt dispuse sa isi mareasca veniturile prin gasirea unei slujbe temporare in strainatate sau prin cautarea unui alt loc de munca, intr-o proportie mai mare decat cele casatorite. De asemenea, deschiderea unei afaceri proprii si practicarea uneia sau mai multor activitati in regim de colaborare sunt solutii la care se gandesc intr-o mai mare masura absolventii cu studii superioare, comparativ cu cei cu un nivel al educatiei mai scazut.

Pentru suplimentarea castigurilor, romanii cu venituri nete lunare pe membru de familie foarte mici se orienteaza mai degraba catre gasirea unei slujbe in strainatate, in timp ce persoanele cu venituri nete pe membru de familie de peste 150 USD iau in calcul deschiderea unei afaceri proprii. Cei mai multi dintre cei care s-au gandit in ultimele 12 luni la diverse modalitati de crestere a veniturilor sunt locuitorii Ardealului. Acestia au in vedere, in principal, realizarea de ore suplimentare la firma la care lucreaza (39%) si cautarea unui alt loc de munca (33%). Bucurestenii opteaza mai degraba pentru participarea la cursuri/programe pentru recalificare sau dezvoltare profesionala (20%, comparativ cu media la nivel national, de 11%).

"Observam ca se trece tot mai mult la mentalitatile economiei de piata - dorinta de a obtine venituri suplimentare prin munca suplimentara crescand semnificativ, in conditiile in care aceleasi persoane, de obicei casatorite, sunt si beneficiarele cresterii creditului ipotecar si de consum", afirma Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. "Pentru persoanele calificate, atractia catre o anume slujba are un anume grad de sofisticare, nemarginindu-se la castigurile imediate, aceasta reflectand, pe de o parte, si faptul ca exista cerere neacoperita, dar si natura muncii, care presupune initiativa personala si spirit de echipa", conchide Florin Pogonaru.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.