Patriarhul Teoctist a declarat, ieri, dupa o intalnire cu Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, ca exista posibilitatea ca pana la sfarsitul acestui an sa inceapa lucrarile de construire a Catedralei Mantuirii Neamului. Patriarhul Teoctist nu a putut insa sa dea o data exacta a demararii lucrarilor, din cauza "formalitatilor" care mai trebuie indeplinite.
"E greu de spus cand vor incepe lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului.

Trebuie sa facem proiecte, planuri. Dureaza mult si formalitatile de la Palament. Nadajduiesc insa ca anul acesta vor fi demarate lucrarile", a declarat Patriarhul Teoctist. La randul sau, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, a declarat ca la aceasta prima intalnire oficiala cu Patriarhul Teoctist s-au discutat pasii care trebuie urmati in vederea demararii lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului.

In urma discutiilor desfasurate la Patriarhie, atat Iorgulescu cat si Patriarhul Teoctist si-au exprimat intentia sustinerii si materializarii "cat mai rapide" a Catedralei Mantuirii Neamului. Iorgulescu a afirmat ca intentioneaza sa faca demersuri "pentru a grabi discutiile in Camera Deputatilor", pentru rezolvarea tuturor aspectelor de natura juridica. In legatura cu perioada de timp necesara pentru ridicarea Catedralei, parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a declarat ca "exista o estimare, nu se stie cat de obiectiva, intre 3 si 6 ani".

Privitor la amplasamentul Catedralei, Constantin Stoica a precizat ca nu mai exista probleme, din momentul in care Ministerul Apararii Nationale si-a dat avizul de constructie. "Exista acolo o suprafata construibila de sase hectare, arhisuficienta pentru construirea Catedralei, care nu va depasi 10.000 de metri, restul suprafetei fiind un parc, un spatiu verde care nu va impiedica in nici un fel retelele Ministerului Apararii Nationale", a declarat Constantin Stoica.

El a precizat ca dupa ce vor fi rezolvate toate problemele de natura juridica, in primele sedinte din Camera Deputatilor, vor incepe demersurile propriu-zise, respectiv concursul de urbanism si arhitectura si obtinerea autorizatiei de construire. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, pentru Catedrala Mantuirii Neamului a fost aleasa ca tema de proiectare si inspiratie fosta Catedrala Mitropolitana din Targoviste. In privinta banilor necesari construirii Catedralei, oficialii au fost rezervati in declaratii, parintele Constantin Stoica precizand insa ca "in momentul de fata Patriarhia Romana are fara probleme fonduri pentru demararea lucrarilor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.