Mitropolitul ortodox al Ardealului, Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala, s-a stins din viata, luni seara, dupa ce in ultimii ani starea sanatatii sale se inrautatise, ierarhul fiind imobilizat intr-un scaun cu rotile. In varsta de 79 de ani, ierarhul a fost timp de mai bine de 23 de ani Mitropolit al Ardealului.

Antonie Plamadeala s-a nascut la 17 noiembrie 1926, in Basarabia, la Stolnicesti - judetul Lapusna, si a primit la botez numele de Leonida. El a studiat la Seminariile teologice din Chisinau si Bucuresti, precum si la Facultatea de Teologie din Bucuresti si Institutul Teologic Universitar din Cluj. In 1949 a fost tuns in monahism la Manastirea Prislop, sub numele Antonie, si hirotonit ierodiacon, fiind transferat la Manastirea Slatina, unde a indeplinit functia de profesor la scoala monahala si este hirotonit ieromonah.

In acelasi an, este condamnat, in lipsa, la sapte ani de inchisoare pentru activitate anticomunista si arestat abia in 1954, fiind inchis la Jilava, judecat din nou si condamnat la patru ani inchisoare, fiind gratiat in 1956. Dupa trei ani de la gratiere, este scos din manastire si din cler de autoritatile comuniste, angajandu-se ca muncitor in diferite intreprinderi. Din 1968 si-a putut relua activitatea in cler, fiind numit secretar-sef la Institutul Teologic din Bucuresti. Trimis la studii de specializare in Teologie si Filosofie la "Heythrop College" de langa Oxford, obtine doctoratul in Teologie.

La 15 decembrie 1970, Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar patriarhal, cu titlul "Ploiesteanul" (fiind hirotonit la 27 decembrie), incredintandu-i-se sectorul "Relatii externe", precum si sectorul economic si Comisia de pictura bisericeasca. A indeplinit in paralel si functia de rector al Institutului Teologic din Bucuresti. La 9 decembrie 1979 este ales episcop al Buzaului, iar la 10 ianuarie 1982 este ales arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.