Statul roman a fost condamnat, ieri, de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care a considerat prea severa sentinta de sapte luni de inchisoare si interdictia de a-si practica meseria timp de un an, pronuntata in 1995 in cazul a doi jurnalisti acuzati de calomnie. Constantin Cumpana si Radu Mazare, actualul primar al Constantei, au publicat, in aprilie 1994, in ziarul "Telegraf", un articol in care se afirma ca o judecatoare si primarul adjuct al orasului Constanta fusesera implicati in acordarea ilegala a unor contracte publice. Cei doi au fost condamnati in mai 1995 pentru "insulta si calomnie" la o pedeapsa de sapte luni de inchisoare fara suspendare si interdictia de a-si exercita unele drepturi civile si meseria timp de un an.

Cei doi au fost insa gratiati de presedintele Iliescu in anul urmator. Remarcand ca cei doi jurnalisti nu au prezentat la proces nici o proba, ceea ce a permis tribunalului sa stabileasca ca ei au deformat adevarul, Curtea a estimat ca "ingerinta in dreptul la libertatea de expresie a reclamantilor se poate justifica". In schimb, judecatorii europeni au aratat ca "sanctiunea penala si interdictiile aplicate de tribunalele romanesti sunt in mod evident disproportionate". In ceea ce priveste practicarea meseriei de jurnalist, judecatorii au subliniat ca "o asemenea interdictie preventiva (...) incalca principiul in virtutea caruia presa trebuie sa poata sa-si indeplineasca rolul de caine de paza" intr-o societate democratica.

In consecinta, Curtea a condamnat Romania pentru violarea articolului 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului privind libertatea de expresie.

In aprilie 1994, Radu Mazare si Mihai Cumpana au publicat, in ziarul "Telegraful" (la care Mazare era editor), un articol care punea la indoiala legalitatea unui contract intre Consiliul Local Constanta si o firma privata, cu privire la blocarea autoturismelor parcate ilegal. Articolul - aparut sub un titlu care facea referire la implicarea fostului viceprimar Dan Miron si a judecatoarei Revi Moga in afacerea caracterizata drept "inselatorie" - a fost insotit si de o caricatura in care Revi Moga era infatisata stand in bratele viceprimarului si tinand in mana o valiza cu bani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.