Romanii sunt printre cei mai nefericiti est-europeni, fiind chiar mai tristi decat cetatenii unor tari mai sarace precum Muntenegru sau Bosnia, arata un studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Un grup de cercetatori i-a intrebat pe cetatenii din tarile Europei de Est ce nota - de la 1 ( cel mai putin satisfacut) la 10 (cel mai satisfacut) - ar da ca raspuns la intrebarea: "Luand in considerare toate elementele, cat de satisfacatoare este viata dvs.?".

Romanii au dat, in medie, o nota de 5,23 pentru ceea ce studiul denumeste "satisfactiile vietii". Exceptand Lituania, nici o tara din estul Europei care este membra a UE sau urmeaza sa intre in Uniune nu are cetateni atat de nefericiti precum cei din Romania. Studiul arata ca, in general, nivelul fericirii este legat de Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor. Astfel, cei mai nefericiti sunt cetatenii Republicii Moldova si ai Ucrainei care, la un PIB sub 5.000 de dolari/locuitor, au dat nota 4,56 nivelului lor de satisfactie.

In schimb, cei bogati sunt mult mai fericiti: in fruntea listei celor multumiti de viata se afla Slovenia, unde PIB-ul pe locuitor se apropie de 20.000 USD, iar indicele de fericire este de 7,23. Cercetatorii care au facut acest studiu si-au inceput activitatea in 1981, iar intre 1990 si 1993 i-au chestionat prima oara si pe romani. Atunci, romanii au dat o nota de 5,88 nivelului lor de satisfactie, cu 0,65 mai mult ca acum.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.