Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a scos la concurs postul de director al Institutului National pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", institutie de specialitate creata recent pentru cercetarea si analizarea fenomenului Holocaustului in Romania. Institutul este condus de un director general, care emite decizii in exercitarea atributiilor sale.

Intre conditiile solicitate pentru participarea la concursul organizat de MCC se numara studiile superioare de lunga durata in domeniul istoriei, titlu stiintific de doctor, vechime in specialitate de minimum cinci ani si cunoasterea la nivel avansat a unei limbi de circulatie internationala. Evaluarea candidatilor se va face pe baza unui proiect de management si a unui interviu. Data limita de depunere a dosarelor si proiectelor de management este 7 septembrie.

Principalul obiect de activitate al institutului il constituie culegerea, arhivarea, cercetarea si publicarea documentelor referitoare la Holocaust in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial si rezolvarea unor probleme stiintifice, precum si activitati educationale privind Holocaustul.

Finantarea institutului se va realiza din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor. Pentru anul 2005, cheltuielile necesare organizarii institutului vor fi asigurate prin alocarea sumei de 800.000 lei (RON), din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005 prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor.

O comisie pentru studierea consecintelor Holocaustului in Romania, condusa de laureatul premiului Nobel Elie Wiesel, a fost creata in 2003, de Ion Iliescu. Concluziile raportului acestei comisii, prezentate la sfarsitul anului 2004, arata ca in Romania, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a avut loc Holocaust, acesta devenind posibil ca urmare a "antisemitismului cu radacini adanci in istoria politica si culturala a tarii."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.