In presa maghiara continua sa apara informatii noi, autoritatile sunt in expectativa, iar premierul ungar asteapta raportul serviciilor secrete

Dezvaluirile din presa ungara privind scandalul "Mata Hari" au continuat si in ultimele zile. Potrivit portalului de stiri Hirszerzo.hu, citat de "Magyar Nemzet" (MN), sotii Szatmari ar fi fost subiectul unei investigatii a serviciilor secrete (NBH) inca de anul trecut. Premierul Ferenc Gyurcsani a cerut Oficiului pentru Securitate Nationala (NBH) un raport despre acest caz.

Relatii cu ambasada

Serviciile de informatii din Ungaria banuiau ca pozitia lui Tibor Szatmari, de "ambasador al UDMR" era, de fapt, o acoperire pentru spionaj. Fost reprezentant UDMR la Budapesta, el a recunoscut ca a avut "relatii de lucru" cu Ambasada Romaniei, dar a negat ca ar fi fost agent de informatii.
Jurnalistul Csaba Lukacs, de la MN, a spus ca exista situatii in care este greu de respectat secretul de stat, intrucat informatiile pe care le primeste sunt de interes public. Fara a se referi direct la caz, Lukacs a afirmat ca primeste, de mai multa vreme, informatii din interiorul Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite (HTMH). Este locul unde a lucrat Ildiko Szatmari, suspectata ca a colectat informatii pentru serviciile secrete din Romania.

"De aici a primit si atentionarea ca in strada Berc (sediul HTMH) se desfasoara razboiul retelelor, respectiv are loc rivalizarea dintre diferitele servicii secrete straine", se arata in articol. Miza ar fi fost fondurile alocate de statul ungar minoritatilor din tarile vecine, inclusiv din Romania.

Un caz foarte incurcat

La inceputul saptamanii, "Magyar Nemzet" deschidea seria dezvaluirilor in acest caz. Au urmat noi date publicate de presa.

> Doi romani, sot si sotie, au fost expulzati din Ungaria pentru spionaj in favoarea serviciilor de informatii din Romania. Ulterior, s-a dovedit ca ei se afla inca in Ungaria.

> Femeia a avut "relatii intime" cu un fost ministru, cu un actual ministru si cu fostul sef al Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite (HTMH). Numele aparute ulterior erau: Jozsef Balint-Pataki, fost sef
HTMH - care a negat, Magyar Balint, fost ministru al educatiei, si liderul Partidului Socialist Ungar, Hiller Istvan

> In prima faza, in articol nu s-au dat decat initialele celor doi, s-a spus ca situatia se regaseste in raportul serviciului de informatii pe anul trecut

> Ulterior, un portal de stiri preluat de ziarul "Kronika" (din Romania, de limba maghiara) a dezvaluit numele: Tibor si Ildiko Szatmari. El - fost consilier al liderului UDMR, Marko Bela, si apoi reprezentant al Uniunii la Budapesta. Ea a lucrat la HTMH, dar si in Romania, la Ministerul Educatiei. Cei doi au negat vehement cele publicate.

> La debutul scandalului, vicepresedintele Comisiei parlamentare de securitate, Toth Karoly, a recunoscut ca o informare generala despre acest caz a ajuns pe masa parlamentarilor.

Conexiuni cu Verestoy?

Portalul Transindex a legat numele lui Tibor Szatmari de cel al senatorului UDMR, Atilla Verestoy.
Acesta i l-ar fi recomandat pe Szatmari lui Marko Bela, iar Szatmari si Verestoy ar fi fost parteneri de afaceri. Contactat de EVZ, Szatmari a declarat ca i-a vandut lui Verestoy actiunile pe care le detinea la firma Trinvest din Sfantu Gheorghe, o societate pe actiuni care a facut investitii in mai multe domenii. "Eram sute de actionari. Dl Verestoy a cumparat toate actiunile", a spus Szatmari. Si Verestoy a confirmat ca a avut loc o asemenea tranzactie, fara a oferi mai multe detalii. Senatorul UDMR este vicepresedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI. Publicatiile maghiare care au scris despre acest caz considera ca, din postura respectiva, Verestoy ar putea aduce lamuriri. Ziarul "Kronika" a scris ca Marko Bela l-ar fi intrebat pe Verestoy de ce nu s-a interesat din timp de statutul lui Szatmari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.