Romanii platesc o data cu Kwh si ineficienta sistemului energetic dominat in proportie de peste jumatate de termocentrale vechi de cel putin 30 de ani.

Astfel, factura la energia electrica este legata frateste de preturile carbunelui si pacurii folosite in unitatile termo. Pentru producerea unui Kwh, acestea consuma dublul cantitatii de combustibil conventional, comparativ cu restul Europei.

Din cei, cel putin, 1.500 lei care se platesc pentru un Kwh, aproape jumatate o reprezinta valoarea combustibilului - carbune sau pacura, in conditiile in care unitatile termo produc 62% din energia electrica la nivel national. Prin urmare, consumatorii devin dependenti nu numai de un sistem scump si ruginit de producere a energiei electrice, ci si de o evolutie mondiala imprevizibila a preturilor la carbune sau la pacura.

Modernizarea integrala a termocentralelor ar permite diminuarea pretului final platit cu cel putin 300 lei/Kwh, la care s-ar adauga si economiile rezultate din diminuarea pierderilor tehnologice. Potrivit informatiilor furnizate ziarului nostru de oficiali ai Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pretul combustibililor detine o pondere de 60-70% in costurile de productie pentru cea mai mare parte a energiei consumate de romani. La consumatorul captiv, influenta carbunelui si pacurii este de 47%.

Dupa ce a achitat carbunele si pacura, romanii mai platesc si 15% pentru profiturile producatorilor si vanzatorilor de energie, urmand apoi salariile angajatilor din sistem, cu cel putin 10%, cheltuielile financiare - adica dobanzi si rate la imprumuturi bancare, precum si taxele, cu alte 10 procente. Desi ar avea la dispozitie energia electrica ieftina produsa in hidrocentrale sau la centrala nucleara de la Cernavoda, consumatorii sunt obligati sa cumpere scump Kwh-ul, deoarece costurile unitatilor termo atarna greu in balanta folosita de Electrica la stabilirea pretului final.

Aceasta factureaza Kwh functie de preturile de vanzare solicitate de fiecare din cei trei producatori, Termoelectrica, Hidroelectrica, si Nuclearelectrica si de cantitatile cumparate de la acestia. Termocentralele - majoritare in Sistemul Energetic National - isi vand Kwh la Electrica la un pret de 1.300 lei. Energia ieftina produsa de Hidroelectrica si Nuclearelectrica la preturi de 200 lei/Kwh si 800 lei/Kwh intra in calcul la stabilirea pretului final doar cu o pondere de 24% si, respectiv, 11%. Lipsa oricaror lucrari semnificative de modernizare face ca pentru un Kwh consumatorii industriali sa plateasca chiar si 120 dolari/Mwh, adica mai mult decat in Grecia, tara in care Mwh-ul se vinde industriei cu 61 dolari.

Dan Victor Alesandru, omul-cheie in politica energetica, demis de la MEC

Dan Victor Alesandru a fost demis din functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), printr-o decizie semnata miercuri de premierul Calin Popescu Tariceanu. El fusese pus in functie la propunerea PC si a coordonat activitatea Departamentului Politici Energetice, fiind considerat un om-cheie in minister, mana dreapta a lui Codrut Seres.

Fost actionar si director general la distribuitorul de gaze naturale VitalGaz, Dan Victor Alesandru a fost acuzat de Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, ca a obtinut contracte preferentiale cu Romgaz. Presedintele Traian Basescu a criticat de mai multe ori activitatea de la Ministerul Economiei, referindu-se la problemele sectorului energetic. Dan Victor Alesandru este membru al PC. Surse din partid afirma ca schimbarea lui s-a facut cu acordul conservatorilor care urmeaza sa nominalizeze un alt titular pe acest post.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.