Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a prezentat, ieri, bilantul provizoriu al inundatiilor care au lovit in acest an Romania, din care reiese ca valoarea pagubelor, fara a fi puse la socoteala si cele din ultimele trei zile, se ridica la peste un miliard si jumatate de euro. Astfel, inundatiile din august au lasat in urma pagube de 9.000 miliarde de lei vechi, la care se adauga cele din primavara de 17.600 miliarde de lei si din iunie, de 24.000 miliarde de lei.

Potrivit Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, in perioada 14-22 august au fost afectate 31 de judete. Intre 23-25 august, numarul judetelor care au avut de suferit de pe urma inundatiilor a fost de 14, dintre care 13 au fost sub ape si in perioada precedenta.

Numarul total al victimelor inundatiilor din acest an se ridica la 31, din care 13 au decedat numai in aceasta saptamana in judetul Harghita. Pe locul doi in "top" se situeaza judetul Dolj, cu cinci decese.

Furia apelor din luna august a afectat 651 de localitati, fiind avariate 2.623 de case si 8.138 doar inundate. De asemenea, 1.805 poduri si podete au fost distruse sau deteriorate, iar 60.000 hectare de teren agricol, acoperite de ape.

Guvernul a aprobat ieri un ajutor in valoare de 13,85 miliarde de lei vechi ce consta in alimente, paturi si cearceafuri destinate sinistratilor.

Ministrul de resort, Vasile Blaga, a mai precizat ca nu vor mai fi transmise avertizari meteorologice catre prefecturi din cauza ca nu se anunta precipitatii abundente care sa le justifice.

Va ploua, dar nu exista pericol de inundatii

In acest sens, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca "va continua sa ploua pana la finele acestei saptamani, in deosebi in zonele de nord-vest ale Romaniei, fara a mai exista pericol de inundatie, intrucat se vor inregistra sub 20 de litri pe metrul patrat".

Si asta dupa ce, in ultimele 72 de ore, ploaia abundenta a adus cantitati de apa de pana la 120 de litri pe metru patrat in unele zone ale tarii, precum localitatile Seini si Sarasau din judetul Maramures.

In plus, reprezentantii Institutului National de Hidrologie au anuntat ca pe Dunare se asteapta o viitura ce va avea un debit cuprins intre 9.000 si 10.000 de metri cubi pe secunda, cam de doua ori debitul fluviului inregistrat in aceeasi perioada anul trecut.Viitura, care a facut ravagii in numeroase localitati de pe cursul Dunarii din Germania, Austria si Ungaria, va ajunge pe teritoriul Romaniei in data de 1 septembrie 2005, autoritatile locale fiind deja avertizate sa ia masurile care se impun.

Patru judete "inecate" de furia apelor

Printre judetele cele mai grav afectate de inundatiile din ultimele zile se numara judetul Dolj, unde pagubele datorate viiturilor se ridica la 806 miliarde de lei vechi, reprezentate de inundarea culturilor de pe 5.195 de hectare de teren agricol, a 739 de case, a 3.786 de fantani, cat si de distrugerea a 38 kilometri de drumuri judetene, 113 kilometri de drumuri comunale, 62 de poduri si 179 de podete.

"Aceste inundatii au fost mai grele decat cele precedente. Intr-adevar, noi am primit de la guvern 68 miliarde de lei, dar cred ca nu se poate pune problema sa nu primim nimic in momentul de fata. Nu pot sa ma hazardez si sa inaintez vreo suma, dar avem nevoie de ajutor", a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

De asemenea, in judetul Harghita, pe langa cele 13 persoane decedate, mai sunt si la ora actuala date disparute trei, printre care o fetita in varsta de 4 ani care a fost luata de furia apelor. Tot in Harghita, viiturile din ultimele zile au afectat aproape 600 de gospodarii, omorand peste 2.000 de pasari si cateva sute de animale domestice.

Si judetul Satu Mare a fost grav afectat de revarsarea apelor, intrucat in 13 localitati, intre care orasele Negresti-Oas si Tasnad, au fost inundate peste 600 de case, opt poduri si mai multe portiuni de drumuri avariate grav, iar peste 240 de persoane au fost evacuate din locuinte.In judetul Mures au fost afectate patru orase si 28 de comune, iar valoarea pagubelor depaseste, conform primelor estimari, 113 miliarde de lei vechi.

Potrivit unui centralizator remis de Prefectura Mures, cele mai mari pagube s-au inregistrat in infrastructura si in sectorul agricol, intrucat au fost afectati 4,5 kilometri de drumuri judetene, 52,7 kilometri de strazi comunale, 41 de poduri si 94 de podete, iar suprafata de 2.417 hectare de teren agricol a fost inundata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.